Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
För den som inte vill ha suv men ändå vill åka några centimeter högre upp
2 AV 2

Mercedes-motor sägs fortfarande innehålla fusk

Olagliga avstängningsanordningar ska fortfarande finnas kvar i Mercedes-dieselmotorn OM642 enligt ett officiellt dokument som har läckt i Tyskland. Om inte Mercedes eliminerar ”utsläppsfusket” kan körförbud träda i kraft.

Det är tyska Deutsche Umwelthilfe (DUH) som via en visselblåsare har publicerat ett hemligt dokument utställt av tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA). Det rör sig om att OM642-dieselmotorn i Mercedes E 350 BlueTec innehåller olagliga avstängningsanordningar som manipulerar utsläppsvärdena vid olika situationer. Motorn, som är av Euro 6-typ och som finns i fler modeller än E-klass, sägs innehålla tre olika ej tillåtna avstängningsanordningar som reagerar på omgivningstemperatur, motorns arbetstemperatur vid start samt mängden AdBlue som förbrukas.

Mercedes har haft fram till den 7 juli 2023 på sig att åtgärda motorn men så har inte skett och därför har de fått förlängd tidsfrist, dock oklart hur mycket den är förlängd med.
Enligt nyhetsbyrån Reuters har Mercedes meddelat att de samarbetar till fullo med KBA och att de trodde att de redan hade utvecklat den teknik som krävs för att åtgärda fusket via mjukvaruuppdateringar.
Berörda modeller kan – om inte åtgärder vidtas – komma att beläggas med körförbud

Det är inte första gången som Mercedes dieselmotor OM642 beskylls för fusk. Senast var det i november 2021 då motorn sades innehålla åtta olika avstängningsanordningar av olaglig typ.

Om bara några få dagar är det åtta år sedan det uppdagades att Volkswagen-koncernen fuskat med utsläppen hos omkring elva miljoner dieselbilar världen över – något som i folkmun kom att benämnas dieselgate. Därefter har många bilar och motorer mätts och granskats för att upptäcka utsläppsfusk.
Omställningen till elbilar har sedan 2015 tagit rejält med fart, inte minst är Volkswagen och Mercedes satsar enorma pengar på eldrift.

LÄS MER: Så bra är nya Mercedes E-klass