Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Mercedes och Volkswagen gillar 2035-förbud

EU-parlamentets förbud mot bensin- och dieselmotorer får tummen upp av tunga tillverkare.

Som vi tidigare har rapporterat antog EU-parlamentet förslaget att förbjuda försäljningen av bensin- och dieseldrivna bilar 2035. Innan voteringen har en stor billobby argumenterat för ett lindrigare stoppdatum. Den tyska bilindustriorganisationen VDA har förespråkat en minskning med 90 procent till 2035 i stället för ett försäljningsförbud. Men beslutet i EU-parlamentet verkar accepteras av flertalet tillverkare.

Volkswagen gick ut och kallade stoppet 2035 ett ”ambitiöst men uppenbart mål” och sade att bilindustrins skifte till elektrisk mobilitet inte går att stoppa. 

”Det är den enda ekologiska, teknologiska och ekonomiska sättet att ersätta förbränningsmotorer på så kvickt sätt som möjligt”, underströk Volkswagen. 

Även Mercedes välkomnade förbudet 2035. 

”Till 2030 är vi beredda att gå in för full eldrift där marknaderna tillåter”, sade Eckart von Klaeden, chef för Mercedes externa kommunikation.

Planerna för att eliminera koldioxidutsläpp från vägtrafik är en del av den större planen ”Fit for 55” för att få ner växthusgasutsläppen med 55 procent till år 2030, för att nå en utsläppsneutralitet 2050.

Ford och Volvo är några av de tillverkare som har varit uttalat för förbud, liksom Volkswagen, Stellantis och Jaguar.