Michelin Evergrip
Michelin Evergrip

Michelin visar däck som blir bättre när det slits

Det låter som magi men nu säger sig Michelin ha tagit fram ett däck som får bättre grepp när det slits. Halvvägs in på livstiden ska Michelin-däcket fortfarande vara bättre än konkurrenternas nya däck.

Att däck slits och får sämre grepp med åren och ju längre de rullar är lika självklart som att äpplet faller från trädet men nu verkar det som att Michelin har kommit på ett sätt att motverka det, däckslitaget alltså. På Detroitsalongen visar Michelin upp sitt nya däck Premier A/S med EverGrip-teknik som gör att däcket bibehåller och närmast förbättrar sin greppförmåga på blött väglag ju mer det slits. Enligt Michelin ska däcket ha en livslängd på nästan 10 000 mil.

 Som vi kan se i filmen nedan innebär EverGrip att spåren i däckmönstret blir bredare ju mer gummi som slits bort och däcket får på så sätt större förmåga att leda bort vatten. Gömda under det yttersta lagret av gummi finns dessutom 150 spår längs med sidorna som kommer i dager när däcket slits.

 Michelin Premier A/S börjar säljas i USA i april i storlekar mellan 185/65 R15–245/45 R18. Lansering i Europa sker förmodligen senare i år.

https://youtu.be/ZYPsKVe-Py0?width=575&height=353