Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En miljözon med klass 3 ska införas i Stockholm nästa år.
En miljözon med klass 3 ska införas i Stockholm nästa år.
En miljözon med klass 3 ska införas i Stockholm nästa år.
En miljözon med klass 3 ska införas i Stockholm nästa år. Foto: Henrik Isaksson / TT NYHETSBYRÅN

Miljözon i Stockholm ska även omfatta yrkesfordon

Det rödgröna styret i Stockholms stad ska införa den strängaste formen av miljözon i Gamla stan och delar av city. Det kommer innebära att miljözonen exempelvis även ska gälla yrkestrafik.

Luftkvaliteten blir bättre i Stockholm, men fortfarande dör runt 1 000 stockholmare varje år i förtid på grund av luftföroreningar, enligt stockholmspolitikern Åsa Lindhagen (MP). Det är tack vare bland annat strängare utsläppskrav på fordon och renare bränslen, dubbdäcksförbud och miljözoner som luften förbättras successivt. Därför ska man nu införa en ny miljözon av den strängaste nivån.

Miljözon klass 3

Det är den strängaste formen av miljözon. Där får endast elfordon, bränslecellsfordon och gasfordon köra, lätta som tunga fordon med tillägget att för gasfordon och tunga fordon gäller utsläppskraven för Euro 6.

De undantag som finns gäller fordon som används i samband med färdtjänst, fordon vars förare eller passagerare innehar ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade och fordon som har anpassats eller anskaffats med bilstöd.

 

Källa: Transportstyrelsen.

Zonen kommer ligga i Gamla stan och delar av city på nedre Norrmalm. Det ska däremot utredas huruvida man till exempel får köra en gammal dieselbil på Skeppsbron och Munkbron i kanterna av Gamla stan. Därför kommer zonen inte börja gälla förrän nästa år – och vara fullt införd 2026. Detta skriver Dagens Nyheter. Men klart är att zonen också kommer att omfatta yrkesfordon.

LÄS OCKSÅ: Klart: EU förbjuder nya bensinbilar och dieselbilar 2035 

– Det kommer att gälla yrkestrafiken och varutransporter. De omfattas av miljözon enligt lag. Det vi utreder just nu är var gränserna kommer att dras, säger Åsa Lindhagen till DN.

Den nya miljözonen är till för att minska utsläppen från trafiken, men Stockholms stad har också ett mål om att minska trafiken över huvud taget med 30 procent till 2030. Men till det finns andra åtgärder planerade, exempelvis har två miljarder kronor avsatts för att underlätta för gång, cykel och kollektivtrafik.