Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Easyrain

Minska risken för vattenplaning med mer vatten

Fight fire with fire, klassisk Metallica-låt från lika klassiska albumet Ride the Lightning. I just det här fallet kan man faktiskt göra tvärtom, Fight water with water.

Klurig inledning, men det var nog ännu klurigare att komma på den här lösningen. Företaget Easyrain har i samarbete med bland annat Bosch och Italdesign utvecklat ett system som heter Aquaplaning Intelligent System som ska minska risken för vattenplaning. Lösningen: addera mer vatten.

Det hela fungerar som så att sensorer läser av vägen och med hjälp av mjukvaran som är ihopkopplad med ett flertal munstycken kan systemet aktivera en stark jetstråle som skjuter ut vatten med högt tryck framför framhjulen, på så vis spolas åtminstone en del av det vatten som ligger på vägen bort. Hela system väger mindre än fem kilo, det uppnås genom att systemet använder sig av innehållet i behållaren för spolarvätska. Kanske inte helt optimalt för oss här uppe i norr, men vattenplaning sker oftast när temperaturen visar på plusgrader och då har de flesta mer utspädd spolarvätska i tanken.

Foto: Easyrain

AIS, Aquaplaning Intelligent System, ska förbättra bilens prestanda med 35 procent när det går rakt fram och upp till 30 procent i kurvor. Ta en titt på filmen här nedanför där du kan se effekten när systemet är av och på för att visa skillnaden.

https://www.youtube.com/watch?list=TLGGdvUx9z-uLtYxODAyMjAyMQ&v=ELq_fOYwc6A&feature=emb_title

Det återstår att se om och när det här kan leta sig in i produktion hos någon biltillverkare.