Foto: Shutterstock

Musk i bråk med regeringen Biden om elbilsbidrag

USA:s president Joe Biden vill få fart på elbilsförsäljningen i landet genom att investera i infrastruktur för laddning.

Det tycker Elon Musk är ”onödigt”.

Nu får Musk mothugg av Bidens transportminister Pete Buttigieg.

– Det är viktigt att få ner priset på elbilar, säger Buttigieg.

Bilindustrin brukar ropa ”jaaaa” när regeringar vill underlätta för nybilsförsäljningen och få människor att hoppa på ett teknikskifte.

Men inte Teslas vd Elon Musk.

När Musk nyligen fick chansen att kommentera USA:s president Joe Bidens satsning på laddinfrastruktur och elbilar inom ramen för ”Build Back Better”-projektet tyckte Musk att hela satsningen var ”onödig”.

– Om jag ska vara ärlig så är mitt råd: rösta inte igenom det, sa Musk.

Elon Musk var tidigare en anhängare av Donald Trump och var också under en kort period rådgivare åt Trump-regeringen. Men Musk hoppade av det åtagandet när Trump blev en allt mer ihärdig motståndare till satsning på elbilar och när Trump inte riktigt trodde på klimatkrisen.

Extra till amerikanska bilar

Nu verkar Elon Musk ändå inte gilla den Biden-ledda regeringen och deras satsning på laddinfrastruktur.

Den som ska sjösätta hela projektet är Bidens transportminister Pete Buttigieg. Pete Buttigieg ställde upp som presidentkandidat men hoppade av nomineringsracet när han insåg att Biden skulle vinna. Som tack fick han en plats i Bidens regering.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att stötta elbilsladdning och också så till att i nästa projekt få ner priset på elbilarna, sa Pete Buttigieg när han ombads kommentera Musks ord om förslaget för Wall Street Journal.

Enligt Bidens förslag skulle alla som köper en elbil få 7 500 dollar i bidrag och ytterligare 4 500 dollar i stöd om bilen var byggd av amerikanskt fackanslutna biljobbare. Och kanske är det det senare som Musk vänder sig emot mest då han försökt hålla borta bilfacket UAW från sin fabrik i Fremont, Kalifornien.

”Ta bort allt stöd”

– Har vi stöd för bensinmackar? Nej, ta bort det, ta bort alla stöd, även för bensin och gas, kommenterar Musk förslaget.

Pete Buttigieg kontrar med att Biden-regeringen kommer att se till att omställningen till elbilar sker tillräckligt snabbt för att regeringens klimatmål ska uppfyllas och att det sker på ett bra sätt för amerikanska bilarbetare.

– Självklart tror vi på fördelar för de fackanslutna jobben, det här är saker som inte sker av sig självt, säger Pete Buttigieg.