Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Musk introducerar Tesla Bot – den vänliga människoroboten

Det var äntligen dags för Teslas första AI-dag och bland höjdpunkterna märktes bland annat ny information om företagets självkörningsmjukvara och framför allt presentationen av den humanoida roboten kallad Tesla Bot.

Tesla firade i veckan för allra första gången sin alldeles egna dag för AI – artificiell intelligens. Elon Musk brukar vanligtvis ha några spännande planer och visioner att redogöra för och den här gången var inget undantag. Den excentriske vd:n talade om alltifrån mänskliga robotar och självkörningsteknik till egen chiptillverkning.

Eventet är till för att visa att Tesla är mer än endast en biltillverkare och ska hjälpa företaget att rekrytera de allra hetaste talangerna. Allra mest spektakulärt blev det när Elon Musk ropade upp en människolik robot på scen som lyssnade till namnet Tesla Bot. Företaget – som tycks mena allvar när man säger sig inte vara enbart en biltillverkare – annonserade att detta inte var något PR-stunt, utan att roboten ska byggas på riktigt.

Den är cirka 177 centimeter lång, väger runt 57 kg, klarar av att lyfta drygt 68 kg och kan gå i en hastighet på strax över åtta kilometer i timmen. Roboten har också en skärm på huvudet som visar viktig information. Musks tanke är att den ska kunna hjälpa till med saker som är ”farliga, upprepande och tråkiga” som exempelvis att böja sig ned för att plocka upp något eller gå till affären för att handla matvaror.

Tesla Bot Foto: Tesla

– Tesla Bot är givetvis menad att vara vänlig och navigera i en värld byggd för människor. Vi kommer programmera den på ett mekaniskt och fysiskt sätt så att du kan springa ifrån den och högst troligt övermanna den också, sade Elon Musk under eventet som livesändes på Teslas Youtube-kanal.

Betryggande besked, så klart, och en prototyp är tänkt att lanseras nästa år. Musk avslöjade även planer på att bygga ett eget datorchip kallat D1 som är tänkt att användas i företagets superdator Dojo. På så vis hoppas man själva kunna lösa den brist på halvledarkomponenter som har drabbat bilindustrin hårt under det senaste året.

Dojo-datorn ses som nyckeln till att knäcka koden till fullständigt autonom körning och Musk hoppas att systemet ska vara operativt när nästa år närmar sig sitt slut. Enligt Musk kan företaget komma att dela med sig av tekniken till andra bilmärken genom uthyrning. Teslas självkörningsteknik skapade även andra rubriker förra veckan när amerikanska myndigheter meddelade att man öppnat en utredning mot företagets autopilot.

https://youtu.be/j0z4FweCy4M?t=7526