Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Circle K

Naturskyddsföreningen: Förbjud fossila drivmedel 2030

Naturskyddsföreningen vill se ett totalförbud av fossila drivmedel redan från 2030, ”är både möjligt och nödvändigt”.

Till 2030 vill Naturskyddsföreningen se ett förbud mot försäljning av bensin och diesel samt förbjuda industrin att använda fossila bränslen. Något som enligt dem är både möjligt och nödvändigt.
– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. Det kan låta drastiskt att förbjuda försäljning av bensin och diesel redan till år 2030, men det är både möjligt och nödvändigt. Det finns ingen tid spilla. Omställningen till ett fossilfritt samhälle måste ta ordentlig fart nu för att de allt värre konsekvenserna av klimatkrisen ska kunna undvikas, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Enligt Naturskyddsföreningen finns det inga juridiska hinder för ett förbud enligt EU:s lagstiftning, och ett förbud skulle göra att Sverige kan nå Parisavtalets mål och samtidigt bli världens första fossilfria välfärdsland. Men förslaget möter kritik.
– Jag tror att förbränningsmotorn kommer att leva kvar ett bra tag efter 2030. Det är inte miljömässigt smart att sätta ett tvärstopp för bensin och diesel om nio år. Detta skulle bara leda till att många köpte en ny bil vilket inte heller är så snällt mot miljön. Då är det bättre att i stället trappa upp inblandningen av mindre miljöskadliga drivmedel år för år, säger Joakim Lundgren, professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet, till TT.