Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zapp2Photo/Shutterstock

Nevs nya bildelningstjänst ska rädda virusisolerade

Bilföretaget Nevs snabbutvecklar sin nya bildelningstjänst för att hjälpa alla som isolerats på grund av coronaviruset. Under de kommande veckorna ska både bilägare och de som vill använda en bil kunna registrera sig på Nevs nya tjänst.

– Vi är i ett läge nu när vi måste hjälpa varandra. Den här tjänsten kan hjälpa de som sitter isolerade, några kan tjäna pengar på sin bil och andra kan åka och handla utan att behöva sitta på en buss eller en tunnelbana, säger Nevs Charlotte Eisner.

Charlotte Eisner, affärsutvecklare på Nevs.Charlotte Eisner, affärsutvecklare på Nevs.Charlotte Eisner, affärsutvecklare på Nevs.
Charlotte Eisner, affärsutvecklare på Nevs. Foto: Nevs

Nevs har under en längre tid utvecklat en helt ny bildelningstjänst. Planen var att släppa en skarp version till bilägare och kunder senare i år. Men på grund av coronaviruset, då många människor blivit isolerade i sina hem, har Nevs gasat på för att få klart tjänsten. Redan i slutet på veckan hoppas Nevs att den nya tjänsten och dess app ska finnas för nedladdning från Google Play och Apple App Store och kunder ska kunna börja registrera sig.

– Samhället har kommit till läge där alla måste hjälpas åt och den här bildelningstjänsten är ett bra exempel på det. Vi bjuder också några av kostnaderna i början för att så många som möjligt ska komma i gång och hjälpa varandra, säger Nevs affärsutvecklare Charlotte Eisner.

Bilägare som vill vara med i Nevs bildelningspool ska kontakta företaget för att beställa den svarta låda som ska installeras i bilen. I lådan placeras en av bilens nycklar och lådan kommunicerar med appen i användarens telefon.

Alla som vill använda bilar i Nevs bildelningspool kan enkelt registrera sig i appen och börja leta efter tillgängliga bilar. Den som använder bilen identifierar sig med bankid och betalkort och både bil och förare är försäkrade. Den som använder bilen betalar till och med för bränsle och eventuella vägtullar, allt sker i appen.

– Vi börjar med en beta-version i Stockholm, som är mest drabbat i Sverige, och kommer sen att förbättra tjänsten Nevs Share i andra regioner allt eftersom. Redan nu har vi med alla de nödvändiga funktionerna för att det här ska vara säkert och tryggt för både bilägare och användare. Appen är väldigt självinstruerande.

En förhandstitt på Nevs bildelnings-app.En förhandstitt på Nevs bildelnings-app.En förhandstitt på Nevs bildelnings-app.
En förhandstitt på Nevs bildelnings-app. Foto: Nevs

Kan användas av många

Med många människor som är isolerade i sina hem på grund av coronaviruset ser Charlotte Eisner många användningsområden. Äldre som inte vill gå ut kan låta någon hyra bilen och handla nödvändiga varor. Personer som inte vill åka i kollektivtrafiken av rädsla för viruset men som inte äger en bil kan på det här sättet enkelt få tillgång till en bil. Är det slut på till exempel toalettpapper i din lokala affär är det enkelt att åka lite längre bort till en större affär.

– En bil står stilla 97 procent av tiden och det här kan också vara ett sätt för en familj att tjäna lite nödvändiga pengar på sin bil. Vi vill att så många som möjligt som behöver det får tillgång till en bil, säger Charlotte Eisner.

För att försäkra sig om att bilen i sig inte smittar ska Nevs skicka med rengörningsmedel till alla som får en svart låda till bilen. Enligt Folkhälsomyndigheten är det fortfarande oklart om covid-19 kan spridas vid så kallad indirekt kontaktsmitta, till exempel om en smittad person kört en bil.

– Vi tar det säkra före det osäkra och ska förse bilägaren med nödvändig utrustning, säger Charlotte Eisner.

Redan i slutet av sommaren ska Nevs visa upp sina första självkörande elbilar som ska rulla i trafik i Stockholm.

– Bildelningstjänsten är den första pusselbiten i vårt nya ekosystem för mobilitet, säger Charlotte Eisner.