Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nios tredje batteribytarstation öppnar i Kungälv.
Nios tredje batteribytarstation öppnar i Kungälv.
Nios tredje batteribytarstation öppnar i Kungälv.
Nios tredje batteribytarstation öppnar i Kungälv. Foto: Dan Nordgren / Nio

Nios tredje batteribytarstation öppnad i Kungälv

Nio meddelar att de nu öppnar sin tredje batteribytarstation i Kungälv utanför Göteborg, och att en fjärde ska öppna inom kort. 

Nios koncept med batteribytarstationer, som de själva kallar Power Swap Station, har fått en del kritik eftersom det bara funnits två stycken i Sverige. En i Varberg och en i Mantorp var för lite, men naturligtvis ska det komma fler och nu meddelar Nio att en tredje station öppnat i Kungälv.

– Vår nya Power Swap Station i Kungälv gör det enkelt och smidigt att resa längs E6:an och blir en viktig laddpunkt för Nio-användare i Västra Götalandsregionen. Men detta är bara början, vi öppnar nästa station om bara några veckor och utbyggnaden i Sverige fortsätter med en mängd nya stationer under 2023, säger Mattias Lundgren, generaldirektör på Nio, i ett pressmeddelande.

Fakta om Power Swap Station

En Power Swap Station rymmer 13 batterier och kan genomföra tolv batteribyten i timmen, eller 285 byten per dag. Batterierna laddas upp när de lämnats in på stationen så att de ska vara fulladdade när nästa Nio-kund ska byta. Vid varje batteribyte görs en diagnos av batteriet och bilens elsystem för att säkerställa att användaren alltid har tillgång till ett batteri i optimalt skick. Ett byte tar fem minuter, enligt Nio.

En fjärde station ska öppna inom några veckor I Mariestad, berättar Nio som också säger att man i Sverige fokuserar på att ”möjliggöra enkel pendling mellan landets tre största städer och erbjuda batteribyten i storstadsregionerna”.