Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan gör som Tesla – erbjuder solcellspaneler och energilagringssystem

I samband med provkörningarna av nya Nissan Leaf på Teneriffa i förra veckan passade den japanska biltillverkaren på att presentera sin nya satsning som omfattar solcellspaneler och system för lagring av energi.

I Storbritannien lanserar Nissan nya konceptet Nissan Energy Solar som påminner om en annan elbilstillverkares strategi, nämligen Teslas. Nissan Energy Solar är ett energiutvinnings- och lagringspaket som består av solceller och batterier och som har utformats för att brittiska hushåll ska kunna sänka sina energikostnader samtidigt som de blir mer oberoende av det publika elnätet men även mer ”hållbara”, det vill säga göra ett mindre avtryck i klimatpåverkan.

Systemet kan alltså lagra den energi som alstras under soliga dagar för att sedan användas under perioder då solen inte är framme, exempelvis natten eller molniga dagar. Då kan energin användas till att exempelvis ladda elbilar samt driva annan elektrisk utrustning i hushållet.

För motsvarande 43 200 kronor får kunden sex solcellspaneler (4 kWp) att sätta upp på exempelvis hustaket och för totalt motsvarande 85 000 kronor ingår även energilagringssystemet xStorageHome (7,5 kWh) som möjliggör användning av lagrad energi när det passar. Priserna inkluderar installation.