Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan Note med Ultra-Ever Dry smutsavvisande lackNissan Note med Ultra-Ever Dry smutsavvisande lackNissan Note med Ultra-Ever Dry smutsavvisande lack
Nissan Note med Ultra-Ever Dry smutsavvisande lack

Nissan ogillar biltvätt – testar smutsavvisande lack

En bil som du aldrig behöver tvätta! Låter det för bra för att vara sant? Förmodligen, men Nissan säger sig nu testa en lackteknik som går ut på att smuts, olja och andra partiklar inte fastnar på bilen.

När nya Note kom slog Nissan på stort med modellens självrengörande backkamera. Nu vill Nissan se att hela bilen blir självrengörande. Eller som Nissan själva formulerar det: ”Du behöver kanske aldrig mer tvätta din bil”.

Men vi ska ännu vi inte ropa hej. Nissans lackteknik Ultra-Ever Dry är fortfarande i utvecklingsstadiet, om än i ett eventuellt slutskede. Ultra-Ever Dry är en lackteknik som har hydrofoba (vattenavvisande) och oleofoba (oljeavvisande) egenskaper. Med tekniken skapas ett skyddande lager luft som placerar sig mellan lacken och omgivande miljö. Detta luftlager stöter bort ”lera, regn och vardagens smuts”.

Under kommande månader ska Nissans ingenjörer i Europa applicera Ultra-Ever Dry på ett antal Note för att testa och utvärdera ”du behöver aldrig tvätta bilen igen-tekniken”. Hittills ska de tester som redan genomförts ha gett goda resultat när det gäller att avvisa regn, stänk, frost, slask och stillastående vatten.

 Siktet är inställt på att lansera Ultra-Ever Dry som en eftermarknadsprodukt, inte att ha det som standard på bilarna vid försäljning. Förmodligen för att tekniken är för dyr.

Denna typ av smutsavvisande lackteknik har testats tidigare inom olika användningsområden. Det har då visat sig att de smutsavvisande egenskaperna avtar med tiden och ny lack måste appliceras med jämna mellanrum, kanske så ofta som minst en gång varje år. Det har ansetts vara för dyrt för både tillverkare och kund.

Nissan kan dock vara någonting nytt på spåren, något som löser nämnda problematik. I så fall kanske de kan lansera ”bilen du aldrig behöver tvätta”. Åtminstone inte på utsidan.

Den bästa kombinationen vore helt klart Nissans nya lackteknik i kombination med lacken som alltid förblir repfri.

I filmen nedan får vi se en Nissan Note där halva bilen är täckt med Ultra-Ever Dry medan andra halvan är obehandlad. Det ser onekligen bra ut. Vi håller tummarna för Nissans ingenjörer.

https://youtu.be/UwoGsCAKsxU?width=575&height=353