Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nissan

Nissan presenterar prototypfabrik för elbilsbatterier

Nissan visar upp en prototypanläggning för solid-state-battericeller som planeras nå marknaden 2028. Tillverkaren planerar att lansera en elbil senast samma år.

Nissan har en långsiktig målsättning om att bli koldioxidneutrala senast 2050. Ett delmål i detta är vad företaget kallar Nissan Ambition 2030, som går ut på att påskynda tillverkarens elektrifiering av fordonsportfolion. Nu presenteras ytterligare ett steg i ambitionsplanen, nämligen en prototypanläggning för produktion av laminerade solid-state-battericeller. Dessa planerar Nissan att lansera på marknaden 2028.

LÄS OCKSÅ: Honda och Sony bygger elbil 

Anläggningen finns inom Nissan Research Center i den japanska prefekturen Kanagawa och syftet med hela projektet är att ytterligare främja utvecklingen av elbilsbatterierna. Dessutom planerar bolaget att lansera en elbil med dessa batterier som ska utvecklas till senast 2028.

Samtidigt planerar man att etablera en piloproduktionslinje vid den befintliga Yokohama-fabriken under 2024. Men material-, design- och tillverkningsprocesser för prototyptillverkning på den linjen ska studeras vid prototypanläggningen i Kanagawa.

1 AV 3
Foto: Nissan
2 AV 3
Foto: Nissan
3 AV 3
Foto: Nissan

– Nissan har varit ledande inom elektrifieringsteknik genom ett brett utbud av FoU-aktiviteter, från forskning inom batterimaterial på molekylnivå till utveckling av säkra elbilar med hög prestanda. Våra initiativ inkluderar även stadsutveckling med elbilar som lagringsbatterier, säger Kunio Nakaguro, executive vice president med ansvar för forskning och utveckling på Nissan.

Vi har tidigare skrivit om solid-state-batterier, att de bland annat ska kunna ge längre räckvidd och lägre omkostnader, och dessa förväntas därför öka populariteten för elbilar menar Nissan.