Nissan visar självlysande karossfärg

Nissan är innovativa. Är det inte en självtvättande lackfärg de visar upp så är det en självlysande. Rätt läckert, men vad är syftet?

https://youtu.be/nKj2sEpg1xg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Nissans pressmeddelande är lite märkligt. De skriver att de brittiska Nissan Leaf-ägarna sparar en slant per kilometer elbilskörning, sparade pengar som inte sällan läggs på solcellspaneler på hemmen. På någon märklig vänster visar de därför upp en självlysande, fluorescerande karossfärg som inte verkar nå några produktionsbilar.

De skriver vidare att den självlysande färgen är en beläggning som sprutas på karossen. Färgen, som heter Starpath, är skapad av uppfinnaren Hamish Scott och sägs ha en livslängd på 25 år.

Den består av endast organiska material enligt ett hemligt recept som bland annat innehåller den mycket sällsynta naturprodukten ”Strontium Aluminate” (en kemisk förening bestående av strontium, aluminium och syre).

Starpath-färgen absorberar UV-ljus under dagtid för att under dygnets mörka timmar återemittera ljus under åtta till tio timmar.

Rent innovativt en läcker grej med självlysande bil, men finns det några praktiska fördelar? Höjs trafiksäkerheten eller är det bara en coolhetsfaktor som boostas? Skulle du vilja köra omkring med en bil vars kaross lyser i mörkret?

Vi tror mer på Nissans smutsavvisande lack. Eller kanske det kommer en kombination – smutsavvisande och självlysande lack.

Är du nu ute efter att få din bil självlysande behöver du inte invänta Nissan. Det finns bland annat självlysande foliering ute på marknaden. Kanske inte lika organiskt, men självlysande.