Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toru Hanai / Nissan

Nissans nya sätt att utveckla eldrivlinor

Nissan har presenterat sin framtid gällande utveckling av elektriska drivlinor, en metod man kallar ”X-in-1”. Det är ett modulärt tillvägagångssätt som ska minska företagets kostnader i ämnet med 30 procent till 2026.

Genom vad Nissan kallar ”X-in-1”-metoden ska tillverkaren stärka sin konkurrenskraft på elektrifieringsmarknaden. Metoden är modulär och än så länge har de utvecklat en 3-i-1-prototyp som kombinerar motor, växelriktare och reduceraren – en variant planerad för rena elbilar. Och så har de tagit fram en 5-i-1-prototyp för hybridbilar, som kombinerar generator och förstärkare utöver det som kombineras i 3-i-1-prototypen. I framtiden ska man kunna utveckla andra modulära produkter och komponenter på samma linje.

– Vi får ut det mesta av vår expertis och know-how från vår mer än ett decennium långa utveckling och produktion av elektrifierade teknologier. Genom våra innovationer inom utveckling av elektrifierade drivlinor kommer vi att fortsätta skapa nytt värde för kunderna och leverera 100 procent motordrivna fordon så brett som möjligt, kommenterar Toshihiro Hirai, senior vice president på Nissan, i ett pressmeddelande.

Produktionslinjen för Nissans nya elmotorer.
Produktionslinjen för Nissans nya elmotorer.
Produktionslinjen för Nissans nya elmotorer.
1 AV 2
Produktionslinjen för Nissans nya elmotorer.
Foto: Nissan
2 AV 2
Foto: Nissan

Nissan menar också att den nya metoden innebär flera fördelar, bland annat förbättras produktionseffektiviteten och kostnaderna för tillverkningen minskar med ungefär 30 procent jämfört med 2019 års nivåer. Kostnaderna är en viktig aspekt för märket eftersom de siktar på att uppnå en likvärdig prisnivå för sina elektrifierade modeller som sina fossilt drivna bilar – runt 2026.

Andra fördelar med ”X-in-1”-metoden är att enheten är mindre och därmed förbättras körprestanda, buller och vibrationer. Dessutom minskar användningen av sällsynta jordartsmetaller.

Fram till 2030 ska Nissan presentera 27 nya elektrifierade modeller där 19 är helt elektriska.