Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Northvolt

Northvolt har levererat första batterierna

Northvolt har levererat sina första batterier, precis enligt bolagets schemaplan. Företaget blir därmed den första europeiska batteritillverkaren att producera och leverera ett eget batteri.

I mellandagarna kring jul 2021 meddelade Northvolt att de producerat det första elbilsbatteriet i sin fabrik i Skellefteå. Då sade man också att målsättningen var att leverera det första batteriet till kund under det första halvåret i år. Det är precis vad som nu har skett, rapporterar Automotive News.

Mottagare blev en biltillverkare, det är oklart vilken än så länge. Det utgör hur som helst Northvolt till Europas första batteritillverkare att både bygga och leverera ett eget batteri. Det går bra för Northvolt, kan man så klyschigt säga. Företaget anställer ungefär 150 personer i månaden vid Skellefteå-fabriken, som i dagsläget sysselsätter runt 1 000 anställda.

LÄS OCKSÅ: Northvolts tredje batterifabrik placeras i norra Tyskland 

Northvolt planerar att skala upp produktionen ytterligare under resten av 2022 och uppskattar att fabriken i slutet av nästa år ska sysselsätta runt 4 000 medarbetare. En siffra som tidigare uppskattats till 3 000.

Enligt uppgifter ska företaget också ha säkrat nästan 500 miljarder svenska kronor i kontrakt med biltillverkare. Bland annat BMW, Volkswagen Group, Volvo och Polestar är med bland dessa avtal. Flera av ovan nämnda tillverkare har redan meddelat samarbeten med Northvolt, exempelvis Volvo Cars och Volkswagen Group.