Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Northvolt

Northvolt har tillverkat första battericellen i Skellefteå-fabriken

Fyra år efter tillkännagivandet av en batterifabrik i Skellefteå har nu företagets första battericell tillverkats på platsen.

Northvolt meddelar i dag att de under tisdagskvällen den 28 december nådde en milstolpe för både företaget och dess batterifabrik i Skellefteå – Northvolt Ett. Monteringslinjen framställde första battericellen, en cell med prismatisk form till skillnad från exempelvis den Tesla framställer som är av cylindrisk form.
Den på flera sätt historiska battericellen är utvecklad vid Northvolt Labs i Västerås där man tidigare i år nådde framsteg i byggandet av en battericell bestående av enbart återvunna material.

Northvolt kallar cellen de framställt för ett nytt kapitel i europeisk industrihistoria. Den är nämligen första cellen som till fullo har designats, utvecklats och monterats i en gigafabrik av ett europeiskt batteriföretag.

– I dag är en stor milstolpe för Northvolt och som teamet har arbetat mycket hårt för att uppnå. Naturligtvis är denna första cell bara början. Under kommande år ser vi fram emot att Northvolt Ett ska utöka sin produktionskapacitet kraftigt för att möjliggöra den europeiska omställningen mot ren energi, säger Northvolts vd och grundare Peter Carlsson.

Skellefteå-fabriken, som för första gången annonserades i oktober 2017 och ännu inte är färdigbyggd, ska framöver fokusera på driftsättning och uppskalning för att under 2022 inleda första leveranserna till kund. Bland kunderna finns BMW, Volkswagen, Volvo Cars, Polestar, Scania och Fluence. Sistnämnda är ett energilagringsföretag som Siemens och AES ligger bakom.