Northvolt räds inte EU:s tuffare krav på elbilsbatterier
Nästa vecka ska EU presentera ett förslag på reglering av import av råvaror och batterier till elbilar. Men svenska Northvolts Peter Carlsson tror inte att de nya reglerna ska förändra affärsmodellen eller göra råvarorna dyrare. ”Vi tycker att det är bra att EU ställer krav på hållbarhet för de produkter som ska säljas i Europa”, kommenterar Peter Carlsson för Teknikens Värld.
Hållbara batterier till elbilar har blivit en allt hetare fråga då försäljningen av elbilar rusar i Europa. EU har sedan tre år arbetat hårt för att hinna ifatt Kina vad gäller produktion av batterier och nödvändiga råvaror och nu kommer också förslag om regler för import av både batterier, celler och råvaror för tillverkning inom unionen.
EU:s målsättning är att skapa regler som gör batterierna hållbara för klimatet och att råvarorna i batterierna bryts på ett hållbart och socialt etiskt korrekt sätt. Det ska inte vara någon skillnad på var batterierna tillverkas – de batterier som används i Europa ska följa det nya regelverket.
Kina och Asien står fortfarande för en betydande del av produktionen av batterier och de material som krävs för att bygga batterier. Och många råvaror bryts i gruvor i Afrika.
INTERVJU: Peter Carlsson – mannen bakom Northvolt
Kina dominerar
Enligt Northvolts vd Peter Carlsson sker 90 procent av all anrikning och bearbetning av litium till batteriindustrin i Kina, oavsett var litiumgruvan finns. För att Europa ska bli självförsörjande på anrikat litium skulle det behövas ett 15-tal nya fabriker inom unionen.
Att EU nu sätter press på batteriindustrin för att få till en globalt hållbar produktion tycker Peter Carlsson är bra. Northvolts nya batterifabrik i Skellefteå ska färdigställa sin första produktion av 8 GWh under nästa år och då börja leverera batterier.
– Vi tror inte att EU:s förslag kommer att ha en negativ effekt på oss. Vi tror att det är bra att man sätter tydliga krav på hållbarhet för de produkter som ska säljas på europeisk mark. säger Peter Carlsson i en kommentar till EU:s arbete.
Carlsson tror heller inte att priserna för batterier kommer att få upp.
– Vad gäller priser på råmaterial har vi inte sett några förslag som skulle göra dessa dyrare, i alla fall i nuläget.
Priserna faller
I veckan redovisade organisationen Benchmark Minerals nya priser på litiumjonbatterier och priserna har sjunkit kraftigt de senaste åren. Tack vare storskalig produktion har priset per kWh energikapacitet fallit från 290 dollar 2014 till 110 dollar i år. Brytpunkten för när en elbil ska bli lika dyr att bygga som en bensindriven bil har satts till 100 dollar per kWh. Tidigare i år meddelade Tesla att deras bilar har batterier med ett pris på cirka 140 dollar per kWh, vilket ansågs marknadsledande då.
Northvolt ska inom kort presentera en lösning för att återvinna litium och målsättningen är att senast 2030 ska hälften av allt material som krävs för Northvolts nya batterier komma från återvunnet material.
Regeringens initiativ Fossilfritt Sverige presenterade i veckan ett förslag till strategi för hållbara värdekedjor i batteriindustrin. En bärande del i förslaget var en storsatsning på utbildning för att Sverige ska fortsätta att ligga i framkant i utvecklingen av nya produkter och tjänster i elektrifieringsomställningen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se