Northvolt satsar på återvinning

Svenska batterifabriken Northvolt ska bli lite miljövänligare än de flesta andra batterifabriker. Nu har man avslöjat sin målsättning att hälften av materialet till cellerna de ska producera ska vara återvunnet.

Debatten om batteriproduktionens klimatpåverkan är ständigt pågående och den har förstås inte gått Northvolt och grundaren Peter Carlsson förbi. Nu berättar Northvolt om sina planer att tillverka batterier av till stora delar återvunna material.

Under projektnamnet Revolt ska Northvolt etablera en första pilotfabrik för batteriåtervinning i Västerås nästa år, 2020. Två år senare ska den stora fabriken Northvolt Ett i Skellefteå ha en fullskalig återvinningsdel och år 2030 siktar man på att 50 procent av materialet som behövs till battericellstillverkningen ska vara återvunnet.

– Det är uppenbart att återvinning av batterier i slutet av livscykeln är avgörande för att litiumjonbatterierna ska bli hållbara, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande. Med det här programmet kommer Northvolt att kunna återvinna värdefulla material från celler och återföra dem till tillverkningen.

MISSA INTE: Stor intervju med Northvolts Peter Carlsson

Den första provåtervinningsfabriken i Västerås ska kunna hantera cirka 100 ton per år och kunna ta hand om litiumjonbatterier både av NMC- och NCA-typ. Tekniken är utvecklad i samarbete med Chalmers och innebär att man ska kunna ta hand om kobolt, litium, mangan och nickel. När återvinningen är i gång på Northvolt Ett handlar det om helt andra volymer, då siktar man på att återvinna omkring 25 000 ton celler årligen. Totalt uppgår den europeiska återvinningskapaciteten i dag till cirka 33 000 ton celler per år. Enligt Northvolts beräkningar kommer 75 000 ton batterier att ha nått slutet av sin livscykel och tas ur bruk under år 2019.