Nu bygger Scania batterier i Södertälje
Lastbilstillverkaren Scania har invigt sin första batterifabrik. Och det är en i allra högsta grad lokal verksamhet. Battericellerna kommer från Northvolt i Skellefteå och i Södertälje, vägg i vägg med lastbilsmonteringen, blir batteripaketen till.
Näringsminister Ebba Busch passade på att vara där, Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra också. Och så vi förstås. Teknikens Värld var på plats när lastbilstillverkaren Scania invigde sin batterifabrik i Södertälje. Det här var inte vilken invigning som helst, nog för att Busch och Kinberg Batra var där, men viktigare är att invigningen markerar en ny epok i svensk fordonsindustri.
Det nu mer än 100 år gamla Scania är på väg att ställa om från fossila bränslen till eldrift och den egna batterifabriken är nyckeln. Som första fordonstillverkare i Sverige har Scania nu en egen batterifabrik, alldeles intill fabriksgolvet där lastbilarna monteras.
Precis som Volvo har Scania målet att hälften av försäljningen ska vara eldriven år 2030. I dag säljer Scania cirka 85 000 fordon per år. Det innebär att man måste lägga i nästa växel, i dag är endast 8,3 procent av Scanias fordon elektrifierade i någon utsträckning, eller drivna av alternativa bränslen.
Vid invigningen snurrar robotarna runt och låtsas bygga batterier. Deras inövade rörelser är snabba och exakta. Eftersom produktionen inte är igång just nu är fabriksgolvet nästan tomt på människor, men när allt är igång behövs ett stort antal olika tekniker för att hålla ordning på batterimonteringen. När fabriken är i full drift ska den sysselsätta 550 anställda, trots att monteringen i hög grad är automatiserad.
– Det börjar med litiumcellerna vi får från Northvolt som funktionstestas efter leverans innan de monteras. Vi monterar 18 stycken i varje modul som i sin tur sedan monteras i ett batteripack. Från start till mål tar det ungefär tio minuter för oss att bygga ett batteripack, säger Anders Guvå, logistikchef på Scanias batterifabrik.
Batterifabriken är en stor investering för Scania. Utöver etableringskostnaden på 1,5 miljarder kronor har lastbilsmonteringen pausats i flera månader för att anpassas så att den kan ta emot batterierna och bygga eldrivna lastbilar, vilket beräknas ha kostat omkring tre miljarder kronor. Scanias modulsystem, där olika motorer, axlar och karosser kan kombineras i snudd på oändlighet är anpassat även för batterier och elmotorer.
Scania gick tidigt in som en av de tunga investerarna i batteritillverkaren Northvolt och får nu sina första leveranser av Skellefteåfabriken Northvolt Etts prismatiska celler. Varje cell är på 0,8 kilowattimmar, väger 2,2 kg och beräknas hålla hela lastbilens livslängd, eller 1,5 miljoner kilometer. När de inte längre håller för drift ska de gå tillbaka till Northvolt som i en enormt avancerad process kan återvinna 95 procent av materialet och använda det för produktion av nya celler.
De första ellastbilarna med celler från Northvolt är inom kategorin som kallas regional transport och får en räckvidd på 35 mil. Efter det tar det cirka 70 minuter att ladda fullt och totalvikten på lastbilen blir 64 ton. Enligt Scanias beräkningar släpper en helelektrisk lastbil ut 38 procent mindre koldioxid än en fossildriven över hela livscykeln.
”Vi satsar firman på det här”
4 frågor till Scanias vd Christian Levin.
Varför är det så viktigt för Scania att bygga egna batteripaket?
– För varje teknologisteg bestämmer man sig för om det en core-teknologi, en strategisk teknologi eller en commodity-teknologi, Om det är en core-teknologi så vill man både utveckla den själv och tillverka den själv. Man vill ha total kontroll. Tänk förbränningsmotor. När det gäller batterilektriska fordon har vi gått igenom hela det här, från den minsta battericellen och hela vägen över drivlinan, mjukvaran, laddning, allt, och klassat den. Då kom vi klassningsmässigt till att batteripacket är core-teknologi. Vi vill både utveckla det och ha det inne. Det är för att det hänger så tätt samman med modulsystemet. Vi vill kunna erbjuda maximal flexibilitet för kunderna.
Har ni någon gång övervägt att ha batteribytesteknik?
– Ja, vi har haft projekt kring det. Och vi har ju också levererat fordon med pantografer på taket för laddning längs vägen. Det är otroligt bra om man tittar ur ett systemperspektiv. Om samma person skulle äga allt, om man var en diktatur och bestämde själv. Då skulle man bygga sånt. Men det är också det som är problemet med både elvägar och batteribyten. Det kräver en enorm standardisering och tydlighet. Vem betalar för elen? När betalar man för elen? Men eftersom det är så många spelare så blir det jättesvårt. Och det har vi sett i Sandviken.
Hur stort är intresset från kunder för ellastbilar?
– Vi vet att det finns ett väldigt stort intresse. Alla kunder har ett intresse idag. Alla vill fråga och diskutera detta. Väldigt många är skeptiska. Det ska man ju inte sticka under stolen med. Vi kommer visa att det här inte är något hokus pokus. Men det är klart att vi är oroliga. Vi satsar firman på det här. Om det här inte flyger så finns det inget Scania mer. Så enkelt är det. Ska vi skriva av det här så går vi i konken.
– Vi är övertygade om att en kilometer transporterad i framtiden på el kommer att vara fan så mycket billigare än en kilometer körd på fossila bränslen. Men eftersom det är gratis att släppa ut koldioxid i dag så är det inte så. Men det finns undantagsfall, vi har kunder redan i dag som tjänar mer pengar genom att köra på el. Det beror på vilken körsträcka det är, var den körs och vad du har för kunder.
Hur ska ni utbilda alla serviceverkstäder för elektrifiering?
– Ja, det är en jätteutmaning. Vi är mitt i den. Vi kör ett jättestort utbildningsprogram som både är virtuellt och praktiskt. Vi pratar om nästan 15 000 tekniker som vi ska omutbilda.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se