Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rheinmetall

Nu kan elbilen laddas genom gatstenen

Hur ska man göra för att få till fler laddstolpar i stadsmiljö? Tyska Rheinmetall tror sig ha svaret på frågan och de struntar just i det där med stolpe. Nu finns en lösning för ladduttag infällda i gatstenar.

Den tyska vapentillverkaren Rheinmetall tycker sig ha hittat på den ultimata lösningen för laddning av elbilar i stadsmiljö. I stället för en stolpe och en sladd som kanske måste dras över trottoaren har Rheinmetall tagit fram en lösning där en enhet med ett infällt ladduttag ersätter en gatsten i trottoarkanten.

Tyska Rheinmetall hoppas att deras Curb chargers ska lösa laddinfrastrukturen i storstäder.Tyska Rheinmetall hoppas att deras Curb chargers ska lösa laddinfrastrukturen i storstäder.Tyska Rheinmetall hoppas att deras Curb chargers ska lösa laddinfrastrukturen i storstäder.
1 AV 2
Tyska Rheinmetall hoppas att deras Curb chargers ska lösa laddinfrastrukturen i storstäder.
Foto: Rheinmetall
2 AV 2
Foto: Rheinmetall

LÄS MER: EU vill ha laddstationer var sjätte mil

Den uppenbara fördelen är att intrånget i stadsmiljön blir betydligt mindre, men nackdelar som snubbelrisk och problem vid regn och snö nämns inte av Rheinmetall. Det Düsseldorfbaserade företaget har tagit fram två varianter, en helt nedfälld och en där uttaget fälls upp, båda ger en laddeffekt på 22 kilowatt och kommer inom kort att utvärderas i ett pilotprojekt.