Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny batteriteknik kan revolutionera elbilarna

Samsung och MIT-universitetet har gjort en stor upptäckt som kan revolutionera många branscher som använder sig av batteriteknik – bland annat bilbranschen.

Merparten av dagens batterier har två elektroder – en anod och en katod – samt en elektrolyt som består av en vätska som leder joner mellan elektroderna. Att elektrolyten är ett kemiskt sammansatt ämne i flytande form beror på att man till dags datum ansett att en vätska leder joner snabbare än vad ett fast ämne gör. Men det visar sig nu vara ett felaktigt antagande.

Samsung Advanced Institute of Technology i Sydkorea och Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA har tillsammans lyckats åstadkomma en battericell som har ett fast ämne som elektrolyt. Deras framgångsrika gemensamma forskning har visat sig ha flera positiva effekter och kan komma att revolutionera batterianvändandet i framtiden.

Tack vara den fasta elektrolyten sägs batteriet inte slitas ut. Faktiskt så hävdas det att denna typ av batterier har evig livslängd. För framtida ägare av elbilar, laddhybrider, hybrider och bränslecellsbilar skulle det kunna innebära en kostnadsbesparing av stora mått då de slipper byta batteripack efter ett antal års körning. Batteriers bäst-före-datum blir därmed ett minne blott och så även slitaget vid upprepade laddcykler.

Men det finns fler fördelar med Samsungs och MIT:s upptäckt. Medan batterier med flytande elektrolyt påverkas av temperaturförändringar, med sämre funktion vid höga och låga temperaturer, sägs batterier med fast elektrolyt vara helt okänsliga. De ska fungera lika bra som avsett även vid extrema temperaturer, hög som låg. Därmed skulle elbilar i framtiden kunna erbjuda maximal räckvidd även vid extremkallt vinterväder. Även vanliga bilbatterier skulle med tekniken kunna stå emot en köldknäpp, med startproblem på morgonen på väg till jobbet som ett avlägset bekymmer.

En tredje positiv effekt hos batterier med fast elektrolyt är den eliminerade brandrisken. De påstås inte kunna börja brinna.

Gerbrand Ceder, en av forskarna vid MIT, säger att alla batterier som vi har sett börja brinna, till exempel litiumjonbatterierna i Boeings flygplan och i Teslas elbilar, har orsakats av den flytande elektrolyten.

– Det är inte litiumet i dessa som är brandfarligt, det är elektrolyten. Med en fast elektrolyt finns det inga säkerhetsproblem. Du kan kasta det i väggen, du kan köra en spik igenom det, där finns ingenting som kan börja brinna, säger han.

Samsung och MIT meddelar tyvärr inte när de tror att den nya batteritypen, som utöver bilbranschen kan revolutionera elektronikbranschen i stort, kan tänkas lanseras. Räkna med några år innan vi får se tekniken i våra mobiltelefoner och andra prylar.