Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Batteritillverkning hos GM
Batteritillverkning hos GM
Batteritillverkning hos GM
Batteritillverkning hos GM Foto: General Motors

Ny billig batteriteknik ger elbilar dubbelt så lång räckvidd

Ett amerikanskt företag som tillverkar batterier har lyckats skapa celler med betydligt högre energitäthet än vad som finns i litiumjonbatterier i dagens elbilars.

Ett genombrott inom litiumjonbatteritillverkning har nåtts.

Sakti3 är en amerikansk batteritillverkare som främst producerar batterier till konsumentprodukter som datorer, mobiltelefoner, musikspelare och liknande. Under senaste åren har de lagt åtskilliga timmar på forskning och utveckling av battericeller med högre energidensitet än i dag. Nu meddelar Sakti3 att man har lyckats skapa en litiumjoncell med en energitäthet på över 1 100 Wh/l (wattimmar per liter). Siffran är flera gånger högre än i litiumjonbatterierna som finns i dagens elbilar.

Sakti3 har byggt en första prototyp av cellen med hjälp av fullt skalbar utrustning vilket innebär att inte enbart små elektriska apparater ska kunna ta del utav tekniken, utan också större produkter, exempelvis bilar. Sakti3 har fått 30 miljoner dollar i forskningsbidrag för att utveckla den nya batteritekniken, varav General Motors har bidragit med 2,5 miljoner av dessa. Med andra ord finns det helt klart en tydligt vink om att även bilbranschen vill vara en del av genombrottet.

Inte nog med att energitätheten är betydligt högre än i dagens batterier. Sakti3 siktar också på att sänka produktionskostnaderna. Deras mål är att hamna på nivåer omkring 700 kronor per kilowattimme. Dagens litiumjonbatterier kostar betydligt mer att tillverka, i vissa fall upp till 5-6 gånger mer än Sakti3:s mål.

Om kostnadsmålet nås skulle det innebära en revolution för elbilarna. Dels blir de betydligt billigare än i dag men räckvidden skulle också kunna bli dubbelt så lång. Ta till exempel Tesla Model S som i dag har en räckvidd på knapp 40 respektive knappt 50 mil beroende på batteristorlek. Med Sakti3:s framgångsrika utveckling skulle Model S kunna landa på uppemot 100 mils räckvidd på en laddning.

Ann Marie Sastry, grundare och vd för Sakti3, kan ännu inte gå in på när deras teknik är mogen för fullskalig produktion.