Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny elektrisk buss kommer 100 mil per laddning

Inte bara bilarna är på väg att elektrifieras, även bussarna är det och det senaste i genren är Proterra Catalyst E2 som avverkade nästan hundra mil på en laddning.

Att minska fordons utsläpp i städerna står högst upp på många politikers agenda. Bilarna ska dra sitt strå till stacken för att uppnå visionen, men även andra fordonstyper, inte minst bussarna.

Gasbussar och hybridbussar av olika slag är vanliga inslag i stadstrafiken i dag, de renodlade elbussarna är det ännu inte, men det kan vara en förändring på gång i och med presentationen av amerikanska bussen Proterra Catalyst E2.

Denna helelektriska buss sägs vara den första bussen som helt kan ersätta bussar som går på fossilt bränsle. Med sin långa räckvidd anses den kunna tjäna det behov som merparten av kollektivtrafiksbussarna i USA kräver – på en enda laddning.

Foto: Clint Davis

Proterra Catalyst E2 finns i olika utföranden där batteriernas lagringskapacitet sträcker sig från 440 till 660 kilowattimmar (kWh). Batteriernas konstruktion ska vara utformas på ett sinnrikt sätt som gör att de inte adderar en massa onödigt vikt till bussen, utan bussen sägs vara lättare än en vanlig buss.

Nyligen testades Proterra Catalyst E2 i ”värstingutförandet” (660 kWh) på Michelins testbana i South Carolina några mil söder om BMW:s fabrik i Spartanburg. Där rullade den över 600 miles på en laddning, det vill säga mer än 96,6 mil. Det var dock under testförhållanden, i verklig trafik räknar man med uppemot 56 mils räckvidd i stadstrafik.

Foto: Clint Davis

Den amerikanska elbussen ska tillverkas i Greenville, Soutch Carolina. Förhoppningsvis tar den över de amerikanska städerna om några år, bland annat har Proterra redan fått beställningar från ett transportbolag i Los Angeles-området.

Det som kan motverka en spridning är priset. Motsvarande 6,8 miljoner kronor kostar den billigaste modellversionen med minsta batteriet. Det är mer än dubbelt så mycket som en motsvarande konventionell dieselbuss.

Det finns fler busstillverkare, exempelvis Volvo, som har elektriskt drivna bussar där vissa av dem redan går i trafik. Dock är de inte i närheten av den räckvidd som Proterra Catalyst E2 uppvisar.
https://vimeo.com/181694417/a4df16bea6

Gilla på Facebook för fler videoklipp!