Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tre bilar som alla kommer att få betyget A. Eldrivna Volvo C40, Tesla Model Y Dual Motor Long Range och Kia EV6Tre bilar som alla kommer att få betyget A. Eldrivna Volvo C40, Tesla Model Y Dual Motor Long Range och Kia EV6Tre bilar som alla kommer att få betyget A. Eldrivna Volvo C40, Tesla Model Y Dual Motor Long Range och Kia EV6
Tre bilar som alla kommer att få betyget A. Eldrivna Volvo C40, Tesla Model Y Dual Motor Long Range och Kia EV6 Foto: Linus Pröjtz / Expressen Lifestyle

Ny energimärkning av bilar

I samband med eCarExpo på Friends Arena i Stockholm lanseras Mobility Swedens nya energimärkning av bilar. Ett bra initiativ, men en viktig del saknas.

Det här är egentligen riktigt enkelt att förklara. Den nya energimärkningen följer samma mönster som de du redan ser på däck eller kylskåp. Skalan för Bil löper från A till M där A är bäst och M är sämst – från grönt till rött med andra ord. 

Med den nya energimärkningen vill Mobility Sweden underlätta för konsumenter att informera sig om bilarnas klimatavtryck vid färd. Koldioxidutsläppen enligt blandad körning i WLTP-körcykeln ligger till grund för betygsättningen och betyget A delas bara ut till bilar med noll gram koldioxidutsläpp. Med andra ord elbilar. Skalan för betygen ser ut som följer:

Energimärkning Bil

Mängd koldioxidutsläpp.

 

A, grön 0 gram.

B, mellangrön 1-30 gram.

C, mellangrön 31-50 gram.

D, ljusgrön 51-75 gram.

E, ljusgrön 76-95 gram.

F, ljusgul 96-110 gram.

G, ljusgul 111-125 gram.

H, mörkgul 126-150 gram.

I, mörkgul 151-170 gram.

J, orange 171-190 gram.

K, orange 191-225 gram.

L, röd 226-255 gram.

M, röd 255+ gram.

Energimärkning BilEnergimärkning BilEnergimärkning Bil
Energimärkning Bil Foto: Mobility Sweden

Energimärkningen är framtagen av Mobility Sweden tillsammans med dess medlemmar. I pressmaterialet som skickades ut i samband med presentationen står även följande:

Märkningen anger även om fordonet är godkänt för användning av alternativt drivmedel, vars utsläpp återfinns via QR-koden som leder till Energimyndighetens hemsida. Märkningen kan komma att uppdateras regelbundet utifrån förändringar i regelverk och politiken.  

– Den här nya energimärkningen är ett bra exempel på när branschen går före lagstiftarna och förser konsumenterna med information om förbrukning och utsläpp. På så vis kan de göra klimatsmarta val när de exempelvis ska köpa en ny personbil, säger Emmi Antonsson, chef för kommunikation och samhällskontakter på Mobility Sweden.

Flera andra EU-länder har liknande lösningar för att redovisa utsläpp och förbrukning, däribland Frankrike och Danmark enligt Mobility Sweden. Märkningen ska börja gälla den 1 mars 2023 och det är återförsäljarna som blir ytterst ansvariga för att märkningen utförs. Mobility Sweden har skapat ett lätthanterligt webbverktyg för att skapa och ladda hem pdf-filerna.

Daniel Helldén, Miljöpartiet.Daniel Helldén, Miljöpartiet.Daniel Helldén, Miljöpartiet.
Daniel Helldén, Miljöpartiet.

– Att ge bilköparna en tydlig vägledning vilka fordon som man ska avstå sett ur klimatsynpunkt är klart positivt. Upplysta konsumenter är en viktig pusselbit för att klara klimatmålen. Nu saknas bara att branschen tar steget fullt ut och även graderar de rena utsläppsfria elbilarna efter energiförbrukning så att vägledningen inte stannar vid elbil kontra fossilbil, säger Daniel Helldén, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Bra skulle kunna vara bättre

Gott nog kan tyckas och visst är det ett bra initiativ, men det är förbluffande att det inte ens nämns i en bisats i sammanhanget om energimärkning av själva tillverkningsprocessen av bilar. En sådan märkning skulle kunna göra enorm skillnad, men verkar av många ses som något avlägset – om ens det. Men utan politisk påtryckning kanske det blir omöjligt. Okej, vi släpper frågan och går på nästa detalj som hade kunnat göra skillnad – energiförbrukning i kallt klimat. Vi har gång efter gång vid elbilstester sett hur räckvidden blir radikalt kortare när temperaturen går ner. Tänk om man hade slagit ett slag för krav på WLTP-tester även i kallt klimat. Då hade man verkligen hjälpt konsumenterna. Så är energimärkningen en tandlös tiger? Nej, inte alls. Är det inte Mobility Swedens uppgift att öka kravbilden? Kanske inte, men förhoppningsvis kommer fler steg som sätter ytterligare press på fordonsindustrin.