Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW Group

Ny lack sänker utsläppen – BMW först ut

Kemiföretaget BASF har framställt en billack som sänker koldioxidutsläppen med upp till 40 procent. BMW Group är först att implementera nya lacken i sin tillverkning.

När det pratas sänkta koldioxidutsläpp tänker man i bilsammanhang kanske framför allt på bränslen, men själva tillverkningen av bilarna är en stor utsläppskälla, inte minst vid framställningen av de material som en bil består av. Exempelvis aluminium, som är en vanlig metall i bilar, står för omfattande utsläpp av växthusgaser. Tillverkningsprocesserna har dock förbättrats avsevärt och utsläppen vid aluminiumframställning har gått ned kraftigt under det senaste dryga årtiondet.

En annan utsläppskälla, som man som lekman sannolikt inte skänker en lika stor tanke som exempelvis nämnda bränslen eller metaller, är billacker. Tillverkning av lackfärger bidrar också till koldioxidutsläpp. Nu har tyska kemiföretaget BASF (för många känt som tidigare tillverkare av ljudkassetter och VHS-band) tagit fram en billack som minskar bidraget av koldioxidutsläpp med upp till 40 procent.

BASF:s nya lackfärg framställs med en större inblandning av förnybara och återvinningsbara resurser än tidigare, något som beskrivs minska behovet av fossila råvaror.

– Tillverkningsmetoden, som vi kallar ”biomass balance”, ger oss möjlighet att göra våra billacklösningar mer hållbara, samtidigt som de håller samma kvalitet. Och när vi kommer upp i så stor skala som BMW Group kan leverera är det extra viktigt. Därför är det mycket positivt att BMW Group har valt att ligga i framkant av branschen, säger Mark Meier, Vice President för BASF i Norden och Baltikum.

BMW Group är första biltillverkare att använda den nya billacken. Koncernens fabriker i Tyskland och Sydafrika är först ut.
Enligt beräkningar kan BMW Group genom användandet av nya lackfärgen sänka koldioxidutsläppen med mer än 15 000 ton fram till år 2030. För att sätta siffran i relation till något; varje svensk släpper i genomsnitt ut 7,6 ton koldioxid (statistik från SCB som avser år 2020).

– Genom att minska vår användning av fossila råvaror sänker vi CO2-utsläppen. För att klara det är vi alltmer beroende av innovativa lösningar från våra leverantörer, säger Joachim Post, styrelseledamot på BMW AG och ansvarig för inköp och leverantörsnätverk.

BASF saluför reparationslacker med motsvarande ”biomass balance”-tillverkningsprocess i Sverige.

– Vi är fortfarande i en pionjärfas i Sverige, då billackeringsverkstäderna håller på att omstruktureras. Vi förutspår dock att potentialen på den svenska marknaden är stor under de kommande åren, säger BASF:s Mark Meier.