Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny pistol ska minska dieselspillet

Tre fjärdedelar av svenskarna anser att den diesel som spills vid tankning är ett problem. Det är kladdigt och har negativ påverkan på miljön. OKQ8 har därför tagit fram en lösning för att skona både tankare och natur.

Det spills en hel del diesel vid tankning. Enligt en undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av OKQ8 anser 75 procent av svenskarna att det är ett problem. Dock tycker inte alla att det är ett problem som behöver stävjas. 50 procent anser emellertid att dieselspill är både kladdigt och illaluktande samt att det påverkar miljön i negativ riktning. 20 procent tänker på den ekonomiska biten och ser därför dieselspillet som dyrt betalda droppar som rinner ut på marken. Problemet tänker nu OKQ8 råda bot på.

OKQ8 har nämligen tagit fram en pistolventil vid namn Dripstop som kraftigt minskar spillet. Drivmedelsbolaget har påbörjat ett utbyte av dieselmunstyckena på sina stationer runt om i landet. När installationerna är klara räknar man med att 3,3 miljoner droppar diesel sparas in varje år, glädjande för plånböcker, händer och natur.

Dripstop kan faktiskt eliminera dieselspillet helt och hållet genom att den som tankar sin bil håller kvar munstycket i tankhålet fem sekunder efter avslutad tankning. Under dessa sekunder landar de sista dropparna i tanken i stället för på backen. 90 procent av svenskarna ser det som tänkbart att vänta de där extra fem sekunderna.

– Vi är övertygade om att vi tillsammans med våra kunder kan bidra till ett spillfritt Sverige. Uppskattningsvis tar ett besök med tankning mellan 4-6 minuter. Genom att vi installerar Dripstop kan kunderna helt slippa spillet genom att vänta fem sekunder till, säger Roger Blomstrand, Head of Retail Sales på OKQ8.

OKQ8 har utöver Dripstop även andra miljöåtgärder på sina stationer, exempelvis avrinningsplattor och oljeavskiljare.

Munstycket på bilden ovan är inte OKQ8:s Dripstop-variant.