Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Eldrivna skåpbilar är Stockholms knep för att bli bästa kommun i Miljöbästa Bil.
Eldrivna skåpbilar är Stockholms knep för att bli bästa kommun i Miljöbästa Bil.
Eldrivna skåpbilar är Stockholms knep för att bli bästa kommun i Miljöbästa Bil.
Eldrivna skåpbilar är Stockholms knep för att bli bästa kommun i Miljöbästa Bil. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Ny rapport: Stockholm och Skåne bäst på miljöbilar

Allt fler elektrifierade bilar har fått flera kommuner och regioner att minska sin klimatpåverkan.

Hela 19 kommuner och tre av landets regioner ser ut att klara regeringens mål att sänka transportsektorns klimatpåverkan till 70 procent.

Det är företaget NYSE: DNB som tillsammans med föreningen Miljöfordon Sverige sammanställer rapporten Miljöfordonsdiagnos. Det är 13:e året i rad som rapporten ser över hur kommunernas och regionernas fordonsbestånd ser ut.

Andelen fossilfria bilar fortsätter att öka i landet och några kommuner har redan nu nått en 70-procentig minskning av koldioxidutsläppen jämfört med nivån 2010. De kommunerna är bland andra Kungsbacka, Landskrona, Stockholm, Karlstad, Södertälje och Uppsala.

Vann för åttonde gången i rad

– Det är så positivt att se hur stora framsteg många kommuner gör genom att följa en genomtänkt strategi för inköp av olika typer av fossiloberoende fordon, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige.

Stockholms stad är för åttonde året i rad vinnare i klassen bästa kommun. Hemligheten är bland annat en rad eldrivna transportbilar.

– Det är fantastiskt roligt att för åttonde året i rad stå som vinnare i denna granskning. Det är en stor utmaning att minska koldioxidutsläppen från vägtrafiken i Stockholm, den sektor som står för mest koldioxidutsläpp i staden, Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Skåne blev bästa region och det för nionde året i rad. Regionen har satsat på rejält på gasdrivna personbilar och lätta lastbilar. 

– Det är mycket roligt att vi återigen tar första platsen i Miljöfordonsdiagnosen. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga och vi arbetar hårt och målmedvetet med att ställa om Region Skåne till en mer hållbar verksamhet, Inger Tolsved Rosenkvist (L) ordförande i servicenämnden Region Skåne.

Allra störst förbättring har regionerna Jämtland/Härjedalen samt Kalmar gjort. I norr har det satsats på personbilar medan Kalmar tar hem segern efter en stor andel lätta lastbilar som är klassade som miljöbilar.

Långt efter

Kävlinge kommun är den kommun som förbättrat sig mest och också den kommun som har störst andel elbilar, 68 procent, i sin verksamhet. Kävlinge klarade också att reducera utsläppen med 70 procent under perioden 2010-2021, snabbast av alla kommuner.

Rapporten avser främst regionernas och kommunernas egna fordon. När statistiken även räknar in antalet privat- och företagsägda fordon som registrerats i regionen är Solna kommun den bästa kommunen i landet.

Minst antal poäng i sammanställningen fick den här gången Bjurholms kommun i Västerbotten samt Ydre kommun i Östergötland. Även Arjeplog, Nordmaling och Årjäng var långt efter de bästa kommunerna.

https://datawrapper.dwcdn.net/qln62/1/