Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skrota en bil med förbränningsmotor, köp en elbil och få pengar från starten.Skrota en bil med förbränningsmotor, köp en elbil och få pengar från starten.Skrota en bil med förbränningsmotor, köp en elbil och få pengar från starten.
1 AV 2
Eletre är Lotus första eldrivna modell och suv
2 AV 2
Skrota en bil med förbränningsmotor, köp en elbil och få pengar från starten.
Foto: Shutterstock

Ny skrotningspremie ska ge fler elbilar

Under onsdagen lade regeringen fram ett förslag om en ny men tillfällig skrotningspremie för bilar med förbränningsmotorer. Pengar blir det endast om bilägaren väljer en elbil som nästa bil.

Premier för att skrota äldre bilar har funnits i olika former i länder runt om i Europa – även i Sverige. Det har oftast handlat om att stimulera bilbranschen efter ekonomiska tunga perioder såsom den stora globala finanskrisen mellan 2007 och 2010.
På senare tid har skrotningspremier diskuterats för att sätta fart på övergången till eldrivna fordon, och just ett sådant förslag kommer nu från den svenska regeringen.

Det var under en presskonferens på onsdagen som olika klimatsatsningar presenterades varav en berörde införande av en ny skrotningspremie.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sa att förslaget rör sig om en ekonomisk kompensation till bilägare som väljer att skrota en äldre bil med förbränningsmotor (främst bensin- och dieselmotorer) för att i stället välja en elbil – antingen via inköp eller via leasing.

Skrotningspremien skulle kunna ses som en form av ersättare till den klimatbonus som regeringen plötsligt tog bort den 8 november 2022. Dock är det okänt hur stor skrotningspremie regeringen tänker sig men förslaget beräknas kosta 250 miljoner kronor årligen. Skrotningspremien föreslås vara kortvarig och endast vara tillgänglig under 2024 och 2025.
Hur den utformas i övrigt, exempelvis hur gamla bilar som är tänkt att premieras vid skrotning, är också okänt i dagsläget.

– Vi tror att det här är ett bättre sätt att få till ett incitament för privatpersoner att byta till elbil. Detaljerna kommer vi att återkomma till, sa klimat- och miljöministern under presskonferensen.

Klimatbonuspengar

Vidare berättades om satsningar på drygt 1,4 miljarder kronor för att gynna övergången till eldrivet även bland tunga fordon där också lätta lastbilar ingår, om än med ett mer tillfälligt stöd.
1,3 miljarder kronor är tänkt att avsättas för att täcka de klimatbonusutbetalningar som ännu inte har gjorts till bilköpare som köpte en bonusberättigad bil fram till och med den 8 november i fjol.

LÄS MER: Vi kör Kias helt nya elbil EV9