Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny teknik gör släp och husvagnar genomskinliga

Tycker du det är jobbigt att dra på ett släp eller en husvagn som förstör all bakåtsikt? Det finns en lösning på det nu.

I dag har väldigt många nya bilar backkamera, några bilar har fler kameror än så och som gör det möjligt att se ditt fordon från alla möjliga vinklar, något som underlättar vid exempelvis parkering eller passager genom trånga utrymmen.

Men när det kommer till släpvagnskörning finns det inte samma typ av hjälp ännu, men det är på väg. Franska bilkomponentstillverkaren Valeo visar på årets CES-mässa upp ett system som de kallar för XtraVue Trailer.

Med XtraVue Trailer följer kameror som monteras bak på släpvagnen, båttrailern, hästsläpet eller husvagnen samt bak på dragfordonet, exempelvis en bil. Tillsammans med Valeos mjukvara framställs en bild på en skärm där släpet plötsligt är genomskinligt. Därmed blir det lättare att backa och framför allt lättare att undvika att köra in i någonting vid backandet. Dessutom har man som förare full koll på vad som händer bakom släpet, något man normalt inte har.

När systemet kan tänkas komma ut på marknaden berättar inte Valeo i dagsläget, men när det väl gör det skulle vi även vilja se en integration med befintliga infotainmentskärmar i bilarna, på så vis slipper man en extra skärm. En separat skärm är bra så länge bilen som förses med systemet är skärmlös.

Redan 2015 visade Land Rover upp motsvarande teknik, dock utan att lansera den. Däremot erbjuder Land Rover till nya Range Rover Evoque ett system som gör huven genomskinlig

.

https://youtu.be/L783Oximgko