Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stora bilar betyder ett högre klimatavtryck jämfört med mindre bilar. Även om de drivs med el.
Stora bilar betyder ett högre klimatavtryck jämfört med mindre bilar. Även om de drivs med el.
Stora bilar betyder ett högre klimatavtryck jämfört med mindre bilar. Även om de drivs med el.
1 AV 2
Jan-Erik Berggren synar nya elbilen Ford Explorer
2 AV 2
Stora bilar betyder ett högre klimatavtryck jämfört med mindre bilar. Även om de drivs med el.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Ny undersökning: Stora bilar är dåliga för klimatet

Stora och tunga bilar är dåliga för klimatet – oavsett drivmedel. Det visar Green NCAP:s beräkningar på totalt 34 bilmodeller och deras påverkan på klimatet från det att de byggs tills dess att de tas ur trafik. Green NCAP råder bilköparna att köpa mindre och lättare bilar som drar mindre energi.

Under 2022 testade organisationen totalt 34 bilmodeller för att mäta deras säkerhet och klimatavtryck. Samtliga modeller kördes genom organisationens beräkningsmodell för totalt klimatavtryck under bilens livslängd.

Modellen använder en energimix från EU:s 27 medlemsländer plus Storbritannien och att bilarna körs i snitt 240 000 kilometer under 16 år i trafik.

Anledningen till att stora bilar ger ett större klimatavtryck än mindre är den ökade förbrukningen av energi när de körs på vägarna. En större hybridsuv kan ge ett klimatavtryck på i storleksordningen 200-240 gram koldioxid per kilometer efter att ha behövt cirka 0,85-1,0 kWh per körd kilometer. Hybriden får därmed ett avtryck som ligger mitt emellan en eldriven suv och en bensindriven suv.

LÄS MER: Ta reda på bilens totala utsläpp – från tillverkning till skrotning

Green NCAP testade en Ford Puma som konverterats för etanoldrift. E85-bilen nådde näst intill samma resultat som en batteridriven bil trots att klimatavtrycket ökade med 57 procent när produktionen av biobränsle räknades in.

Elbilarna gav lägre avtryck

Elbilarna gav ett betydligt lägre klimatavtryck under deras livslängd. Resultatet för elbilarna var 40-50 procent bättre än för konventionella elbilar och enligt Green NCAP finns den största potentialen för att minska vårt klimatavryck och utsläpp av växthusgaser i en omställning till elbilar. Men Green NCAP menar också att vi behöver få ner vikten på nya bilar för att inte effekten av elektrifieringen ska minska.

Dacias lilla elbil Spring var den bil som gav minst klimatavtryck av de 34 testade bilarna. Av de bilar som går att köpa i Sverige låg Tesla Model 3 längst ner på skalan följt av Renault Megane E-tech och Cupra Born. Audi Q4 e-tron gav störst klimatavtryck bland de sju testade elbilarna.

Ford Puma med etanoldrift var lägst bland förbränningsmotorerna och lägre än flera av elbilarna och lägre än alla hybrider och laddhybrider.

Skillnad vid avgasröret

Range Rover gav allra störst klimatavtryck med Subaru Outback som tvåa av bilarna som säljs i Sverige. Lynk & Co 01 gav minst klimatavtryck bland hybridbilarna.

Beräkningsmodellen tog hänsyn till klimatavtryck vid återvinning, produktion av batterier eller bränsleceller, produktion av bilen utan batteri eller bränslecell, underhåll, produktion av bränsle och till sist utsläpp vid avgasröret när bilen körs.

Elbilarna fick ett något högre klimatavtryck för återvinning och produktion av batterier samt något högre för produktion av bilen jämfört med bensinbilarna. Den stora skillnaden var stapeln för klimatpåverkan av utsläpp vid avgasröret. 

När elbilen står till försäljning har den alltså påverkat klimatet mer än bensinbilen men när elbilen börjar köras hämtas den skillnaden in snabbt och elbilen har i snitt hälften så stort klimatavtryck under dess livslängd.