Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Nya batterier utklassar Tesla-batterierna

Det delvis Volkswagen-ägda batteriföretaget QuantumScape har publicerat testdata som visar att deras teknik är överlägsen Teslas. Rapporten har fått QuantumScapes aktiekurs att rusa.

Under tisdagen gick företaget QuantumScape och dess vd Jagdeep Singh ut med data som visar hur deras batterier med solid-state-teknik presterar i labbmiljö. Enligt Singh har man lyckats överkomma alla de hinder som tidigare förknippats med solid-state, till exempel kort livslängd och dålig uppladdningsprestanda.

– Vi tror att vi är de första som har löst solid-state, inga andra solid-state-system kommer i närheten, säger Jagdeep Singh till Wired.

LÄS MER: Teslas nya battericell 4680

Enligt den data som publicerades av QuantumScape kan deras nya batterier laddas från 0 till 80 procent på 15 minuter, vilket sägs vara ungefär dubbelt så snabbt som batterierna i Tesla Model 3. Med QuantumScapes batterier påstås en elbil kunna få drygt åtta mil längre räckvidd än en jämförbar bil med konventionella litiumjonbatterier och de sägs behålla 80 procent av sin kapacitet efter 800 laddcykler. Testresultaten har ännu inte verifierats vid verklig körning och QuantumScape har inte presenterat någon plan för storskalig tillverkning.

LÄS MER: Japan hårdsatsar på solid-state-batterier

QuantumScape grundades år 2010 av Jagdeep Singh och Fritz Prinz som var verksamma vid Stanford-universitetet i Kalifornien. Volkswagen har investerat motsvarande 2,5 miljarder kronor i företaget och är därmed majoritetsägare. Även Bill Gates är delägare, liksom riskkapitalisterna Jon Doerr och Vinod Khosla. I styrelsen sitter bland andra Teslas medgrundare och före detta CFO J.B. Straubel.

Volkswagen och QuantumScape ska genom ett joint venture-företag bygga en batterifabrik som ska kunna börja producera battericeller år 2024. De första bilarna med QuantumScapes solid-state-batterier beräknas kunna vara ute på vägarna ett år senare.