Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volodymyr_Shtun / Shutterstock

Nya krav på asfalt ska minska utsläppen

Trafikverket inför nya krav för leverantörer av asfalt i juni. Kraven handlar bland annat om att asfalten ska bli mer miljövänlig och hålla längre.

Genom att förändra metoderna för hur man producerar asfalt kan utsläppen av växthusgaser minska, menar Trafikverket. Därför inför myndigheten nya klimatkrav för asfalten efter att ha genomfört tester i olika projekt.

– Vi tar det första steget nu, 2025 kommer nästa. För att tänka klimatsmart i ett vägprojekt måste alla aspekter tas med i beräkningen, från tillverkningsprocessen till asfaltens livscykel. Asfalten måste vara så miljövänligt framställd som möjligt men behöver också hålla över tid och vara återvinningsbar, kommenterar Åsa Lindgren, teknisk expert hållbarhet på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Svenska vägar blir allt sämre 

Trafikverkets mål är att vara klimatneutralt 2040 och därför kommer kraven för just asfalt att skärpas successivt. Den första förändringen som sker nu i juni innebär en 30-procentig minskning av utsläpp enligt myndigheten.

Under de olika projekten och testerna som genomförts konstaterades att tre stora aspekter är det som påverkar koldioxidutsläppen: att byta ut fossila bränslen hos asfaltsverken till biobränsle, återanvända gammal asfalt och att byta ut bindemedlet i asfalten. Det sistnämnda är det fler aktörer som forskar kring och det handlar främst om att gå från det traditionella bitumenet till miljövänliga alternativ som tallolja eller lignin.

– Här behöver vi mer kunskap för att kunna säkerställa kvalitet och livslängd. Vi måste tänka på asfalt som en värdefull resurs. Vi behöver hitta rätt kvalitet till rätt plats. Det är inte klimatsmart eller ekonomiskt försvarbart om asfaltsbeläggningen har en kort livslängd, säger Åsa Lindgren.