Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Video-snutt på provkörningen av Mercedes-AMG:s snabba elbil
2 AV 2
Foto: Mercedes-Benz

Nya Mercedes E-klass får superskärm

Mercedes avslöjar redan nu vad faceliften 2024 innebär: En ny skärmlösning som kan upplevas som gigantisk ”dörr-till-dörr-bildskärm” – och nytt operativsystem.

Vi har redan sett den gigantiska skärmen i Mercedes EQS som går under namnet ”Hyperscreen”. Från dörr till dörr sveper den breda, blanka ytan på hela 1,4 meter som innehåller flera skärmar. 

Nu gör lillebror Mercedes E-klass sällskap i bredskärmsfamiljen. 2024 års modell, som börjar säljas senare i år, får som tillval MBUX Superscreen som påminner mycket om Hyperscreen.

I paketet ingår ett omfattande infotainmentsystem och dessutom en skärmenhet för passageraren. 

Framför ratten finns en mätartavla som kan ställas in som ”classic” eller ”sport”. Med inställningen sport blir mätarna röda och varvtalsmätaren mittplacerad. 

Det nya operativsystemet MB.OS ska enligt tillverkaren vara enkelt att använda. Förhoppningsvis har man tagit intryck av kritiken mot skärmhanteringen i EQS, som kräver en inte oansenlig inkörningstid.

En nyhet är att appar kan installeras utan att man går via Android Auto eller Apple CarPlay. Mercedes App Store kommer att erbjuda ett stort antal appar, till exempel videomötestjänster som Zoom och Webex. Dessutom ska man även från start erbjuda Angry Birds och TikTok.

Angry Birds, någon?
Angry Birds, någon?
Angry Birds, någon?
1 AV 4
Angry Birds, någon?
Foto: Mercedes-Benz
2 AV 4
Foto: Mercedes-Benz
3 AV 4
Foto: Mercedes-Benz
4 AV 4
Foto: Mercedes-Benz

Nya E-klass kan också använda kameran för att ta bilder och filmer när bilen är parkerad. 

Mercedes-systemet ska enligt tillverkaren erbjuda ett stort antal strömningstjänster. Mercedes garanterar att föraren inte kommer att bli distraherad av allt detta digitala godis. Bilens förarövervakningssystem håller koll på förarens ögon. Om blicken drar sig mot passagerarskärmen så dras ljusstyrkan ned vilket gör att bilden inte längre är synlig för föraren. 

Inställningsmöjligheterna når föga förvånande nya höjder i nya E-klass.  Mercedes kallar det AI, Artificiell Intelligens, när bilen kan programmeras till vissa inställningar under vissa förutsättningar. Som exempel anger Mercedes att bilens stolsvärme kan gå på automatiskt om temperaturen understiger ett visst antal grader och samtidigt kan kupébelysningen ställas om i en varm orange färgton.

https://youtu.be/b-CWXWsk4CQ

Mercedes hotar också med att framöver i automatisera allt fler rutininställningar. Till en början kommer det att handla om värme, ventilation och massagefunktioner enligt Mercedes. Exakt när Mercedes-ägarna kommer att slippa slitet med att ställa in ryggstödet i rätt massageteknik framgår dock inte. 

E-klass erbjuder i sin högsta utrustningsnivå ett ljudsystem från Burmester med 17 högtalare. Ljudanläggningen kan sammankopplas med interiörbelysningen. Upptempo-musik får ljusslingorna att blixtra, medan lugna rytmer ger långsamt glidande ljusförändringar. Körglädjen tar sig ständigt nya uttryck.

Självkörningspotentialen kommer att vara högre än någonsin tidigare, men samtidigt fortfarande begränsad av lagstiftningen på olika marknader. I Kina kommer till exempel autopilot-systemet att kunna initiera omkörningar baserat på bland annat kartdata från Google och bilens övervakningssystem. 

På en mindre subtil nivå kan vi notera att ratten verkar ny, och att Mercedes E-klass kommer att kunna beställas med ett nytt mörkt och belyst fanér i askträ.