Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volvo XC90 tar hjälp av beprövad lastbilsteknik

När Volvo utvecklade nya XC90 tog man beslutet att vindruterengöringen ska göras med hjälp av Boschs nya Jet Wiper-vindrutetorkare som har sprutmunstyckena integrerade i torkararmen.

https://youtu.be/tt0P5fGm3BM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Alla har vi varit med om att en skitig vindruta blivit trafikfarlig för en stund när spolarvätskan och vindrutetorkarna kladdat ihop allt till en dimmig sörja. Det tänker Bosch råda bot på när de nu lanserar Jet Wiper, ett nytt vindrutetorkarsystem där spolarvätskans sprutmunstycken är integrerade i torkararmen.

Tekniken är långt ifrån ny. Lastbilar och andra tunga fordon har haft integrerade sprutmunstycken i torkararmarna under lång tid. Anledningen är dessa fordons stora vindrutor som utan denna placering av munstyckena inte skulle bli rena. Det finns även bilar som använder sig av tekniken, bland annat Mercedes S-klass. Dessutom finns det eftermarknadstorkararmar med integrerade sprutteknik.

Boschs Jet Wiper-vindrutetorkare fördelar alltså spolarvätskan jämnt över vindrutan vilket underlättar för torkarbladen när de sveper över glasytan. Kladdet minimeras och fri sikt uppstår kvickt.

Jet Wiper innehåller dessutom en smart kontroll av mängden spolarvätska som används och Bosch menar att detta reducerar förbrukningen med hela 50 procent. Bra för både plånboken och miljön.

Nya Volvo XC90 är standardutrustad med Bosch Jet Wiper i kombination med de effektiva Aerotwin-torkarbladen.

Konventionellt vindrutetorkarsystem till vänster, Boschs nya Jet Wiper till höger.
Nya Volvo XC90 är standardutrustad med Bosch Jet Wiper som har spolarmunstyckena integrerade i torkararmarna.