Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elbilsbatterier blir allt mer effektiva och snabba.Elbilsbatterier blir allt mer effektiva och snabba.Elbilsbatterier blir allt mer effektiva och snabba.
Elbilsbatterier blir allt mer effektiva och snabba. Foto: Huang Zheng / Shutterstock

Nytt batteri ska kunna ladda 40 mil på 10 minuter

Att kunna ladda 40 mils räckvidd på 10 minuter låter som en dröm, men enligt kinesiska tillverkaren CATL ska deras snabbladdande batterier finnas på marknaden redan i början på 2024. 

Den kinesiska batterijätten CATL, som bland annat säljer elbilsbatterier till Tesla, har lanserat ett snabbladdande litiumjärnfosfatbatteri (även kallt LFP-batteri) som ska kunna ladda tillräckligt med el på tio minuter för att kunna köra 400 km.

Massproduktion av det nya batteriet, som går under namnet Shenxing, ska påbörjas i slutet av året och förväntas sitta i elfordon som kommer ut på marknaden under första kvartalet 2024, säger Gao Han, teknisk chef för CATL:s E-Car Business, till nyhetsbyrån Reuters.

– Genom kontinuerliga ansträngningar vill vi förbättra tekniken och minska kostnaderna och göra Shenxing till en standardprodukt tillgänglig för alla elfordon, säger Gao.

CATL är en ledande batteritillverkare men står inför utmaningar med försvagad efterfrågan och press på sig från elbilstillverkare på att få ner kostnaderna. Detta mitt i ett priskrig och i tid med allmän nedgång för bilförsäljningen.