Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Asharkyu / Shutterstock

Nytt program förutspår elbilsbatteriers livslängd

Ett forskningsteam i Storbritannien säger sig ha lyckats utforma ett program för att förutsäga elbilsbatteriers livslängd.

Elbilar är fortfarande så nytt på marknaden att det finns en del mysterier, till exempel vad gäller livslängden för bilarnas batterier. Nu har ett team i Storbritannien, som består av två elfordonstillverkare, akademiker och ett företag specialiserat på batterianalys, tittat närmare på det. Teamet kallar sig Silver Power Systems och tillsammans forskar de om ett program som de kallar för Redtop, som syftar till att förutsäga batteriers livslängd.

Batteriet är som bekant den dyraste komponenten i ett elfordon och därför viktigt för både tillverkare och användare att förstå. Det har hittills varit svårt att förutspå batteriernas livslängd eftersom de ofta saknar verklig data och olika drivrutiner behandlar batterierna på olika sätt – bland annat.

Forskningsteamet har med Redtop (Real-time Electrical Digital Twin Operating Platform) som mål att skapa världens mest avancerade batteri. Det ska man göra med en virtuell modell kopplad till ett riktigt batteri, som en digital tvilling.

Foto: Silver Power Systems

Som en del av programmet har ett 50-tal London Electric Vehicle Company TX eltaxibilar och en elektrisk sportbil från Watt Electric Vehicle Company tillsammans rest mer än 500 000 kilometer sedan januari i år. Varje fordon var utrustat med Silver Power Systems IoT-enhet som ständigt kommunicerar med företagets molnbaserade mjukvara.

All data analyserades därefter av teamets maskininlärningsdrivna plattform EV-Ops och sedan skapades de så kallade digitala tvillingarna. De ger både en bild av batteriets prestanda och hälsotillstånd i realtid – och möjligheten att förutspå batteriernas livslängd.

Foto: John Cornock / Silver Power Systems

Batteriövervakningen beräknar batteriets aktivitet, identifierar skillnader mellan batterier och på lång sikt bygger man upp en fullständig bild av batteriets hälsa under bilens livslängd. Det ger fordonstillverkarna möjlighet att påskynda utvecklingen av batteridrivna fordon, menar forskningsteamet.

– Utöver att använda en kombination av verklig data, maskininlärning och den digitala tvillingen för att förutsäga framtida batteriförsämring, kan vi använda denna teknik för att uppdatera en elbils programvara via molnet för att ändra algoritmer eller parametrar för att optimera batteriets prestanda när cellerna åldras och maximerar livslängden. För alla fordonssektorer är potentialen att förbättra batteriets prestanda och livslängd totalt revolutionerande, säger Liam Mifsud, programchef på Silver Power Systems.