Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel visar LED-matris-strålkastare – framtiden ser ljus ut

Strålkastare med LED-ljus har vi redan sett, men Opel visar nu upp det senaste – strålkastare av typen LED-matris. Strålkastare som helt anpassar sig till omgivningen. Riktigt läckert!

Opel kallar sig ledande i utvecklingen av ljussystem och det kan mycket väl vara så. Vad de visar upp här och nu får oss i alla fall inte att tvivla.

 Enligt Opel stavas framtiden intelligenta LED-matriser. Det ska göra mörkerkörning mycket säkrare än i dag samtidigt som det är mer avkopplande för föraren samt energibesparande.

 Det låter kanske konstigt, men Opels LED-matris-strålkastare (LED matrix på engelska) är i utgångsläget inställda på helljus. Detta ska enligt Opel göra att ljuset aldrig är bländande samtidigt som det helt och hållet anpassar sig efter trafikbilden. Föraren kan alltså fokusera fullt ut på själva körandet. Systemet anpassar dessutom ljusbilden snabbare än något annat i dag tillgängligt ljussystem, inklusive manuell avbländning.

 När ett mötande fordon är ankommande upptäcks det av en kamera placerad mellan vindruta och innerbackspegel. Direkt dimmar kameran i symbios med övriga systemet ned ljusbilden som riktas mot det mötande fordonet. Övriga delar av väg samt omgivning lyses däremot upp som tidigare, med helljusstyrka.

 Själva ljuskällorna är LED-lampor. Fyra segment med fyra ljuskällor i varje. Det finns alltså 256 olika kombinationer för ljusbilden som kan ändras blixtsnabbt, dock utan att det ska distrahera föraren. Förutom att varje LED-lampa kan tändas och släckas individuellt kan de också riktas separat.

 Opel säger att tekniken bara ligger några år fram i tiden då flertalet av deras modeller kommer att få ta del av den. Se nu på filmen nedan, mycket high tech som ser lovande ut. I filmen ser man hur helljuset på en bil med vanliga strålkastare bländar framförvarande samt mötande trafik medan helljuset på en Opel med LED-matris-strålkastare dimmar ned en del av ljusbilden och därmed är bländningsrisken eliminerad.

https://youtu.be/LuCggAvo3Oc?width=575&height=353