Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Oslo

Oslo förbjuder dieselbilar

I går kväll beslutade kommunfullmäktige i Oslo att det blir förbjudet att köra dieselbil i den norska huvudstaden under årets mest förorenade dagar.

Den norska regeringen har länge uppmuntrat bilägare i Norge att köpa och köra dieselbilar. Man har bland annat sänkt skatten på dieselbilar eftersom man hittills trott att de är mer gynnsamma för miljön än bensinbilar.

 Sedan det uppdagats att dieselbilar inte är så vänliga mot miljön och människor i bilarnas omgivning (läs om WHO som hittat bevis mellan dieselavgaser och cancer) har en diskussion förts om hur man ska komma tillrätta med dieselbilsproblemet.

 Sent i går, onsdag, beslutade Oslos kommunfullmäktige att man har rätt att förbjuda dieselbilar i Oslo under de dagar av året som är mest förorenade. Enligt Oslos kommunalråd inom miljö och transport, Venstres John Elvestuen, råder det ingen tvekan om att den ökade försäljningen av dieselbilar har lett till större problem med kväveoxider i luften vissa dagar.

 Borgmästare Fabian Stang, Høyre, erkänner att han själv köpt en dieselbil i tron av att det är bättre för miljön.

 Rune Gerhardsen, Arbeiderpartiet, säger också att han gick på regeringens uppmuntran av dieselbilsköp men att han nu ska titta på annonser efter begagnad bensinbil.

 Vid sidan om att förbjuda dieselbilar i Oslo under vissa dagar beslutade man också om att förbjuda passage av tung trafik. Dock beslutades det inte om vilka områden av Oslo som berörs av detta.

 Många norrmän är förbannade över gårdagens beslut i kommunfullmäktige. På Facebook och på norska nyhetssidor är merparten negativa till förbudet och menar att politikerna kör över invånarna genom att först uppmuntra köp av dieselbilar för att sedan förbjuda dem. En läsare till Aftenposten uppmanar dieselbilsägare att ställa sig utanför rådhuset i Oslo och låta bilarna gå på tomgång, i ren protest.

 Fremskrittpartiets Jøran Kallmyr säger att det frestas att trotsa förbudet och köra med dieselbilarna ändå samtidigt som han påpekar att nya bilar förorenar mindre än gamla.