110707-platt-fall-elvält

Platt fall för asfaltsvält

Succén skjuts på framtiden innan den första elvälten revolutionerar vägbyggen.

– Ska vi köra över den här kanten verkligen, hörs i skymundan. Framför Teknikens Världs utsände reporter är det snart historia som ska skrivas. En liten trottoarkant, sen ska vi som första tidning i världen få se hur man packar asfalt med en elektriskt driven asfaltsvält. Asfaltsvälten är utvecklad av industrimaskinsföretaget Dynapac och byggföretaget NCC.

 När den 1,9 ton tunga välten drar igång hörs inget dieselmuller, bara det rullande ljudet av två större rullande järnrör. Maskinisten Björn Jakobsén vinklar upp välten och glider över trottoarkanten för att komma närmre inpå den rykande asfalten som hällts ut som demonstrationssträcka. 

 Näst intill ljudlöst rullar välten upp mot kanten, maskinisten trycker ner pedalen och strax är välten över. Så långt allt bra, men när välten ska ut på asfalten vägrar den starta. Ljudbilden är förvisso densamma men nu vägrar elmotorn att fungera. De utsända från företaget Dynapac, som byggt välten i samarbete med NCC stelnar till. 

 – Jaha det här var ju inte så jävla bra, konstaterar en av Dynapacs mannar på plats med ett uppgivet skratt. På en gång har samtalsämnet gått från effektsiffror och minskad miljöpåverkan till vad som kan ha gått fel. Till slut kommer analysen:

 – Den främre motorn verkar ha blivit överhettad när den åkte över trottoarkanten. Nu måste den svalka sig lite innan vi vågar köra igen. 

 Det blir inte av och jag får snopet bege mig hem utan att ha sett framtidens asfaltsvält in action. Hade jag sett det hade jag istället skrivit om hur den kan komma att sänka utsläpp med upp till 90 procent, eller hur den kan spara 60 liter diesel om dagen. Nu kan jag inte ens skriva att den med 2 800 newtonmeter i vrid är världens snabbaste asfaltsvält med kapacitet på upp till 80 km/h (spärrad till åtta km/h av säkerhetsskäl). 

 Som tur var fanns en vanlig dieseldriven asfaltsvält i krokarna som fick ta över elvältens arbete. 

 Den förväntade succén med en eldriven asfaltsvält lät på pappret intressant men framtidens asfaltsvält verkar för tillfället fortfarande ligga i framtiden.