Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polaris börjar tillverka luftfritt däck

Luftfria däck har vi hört talas om flera gånger tidigare men när Polaris nu säger att de ska starta serietillverkning är det första gången. Polaris kommer att starta tillverkningen av luftfria, och punkteringssäkra, däck nästa år.

Amerikanska terrängfordonstillverkaren Polaris låter meddela att de har kommit mycket långt med utvecklingen av ett luftfritt däck. Så långt att serietillverkningen ska starta under 2014. Däcken som kallas NPT (Non-Pneumatic Tire) ser ut att bli de första luftfria däck som sätts i serieproduktion.

 Polaris har tagit genvägen till det luftfria däcket då man i fjol köpte upp det amerikanska företaget Resilient Technologies som har skött hela utvecklingsarbetet. Att Polaris är så intresserade av luftfria och därmed punkteringssäkra däck beror förstås inte på att de tänker sätta dem på sina snöskotrar utan på att Polaris är en stor leverantör till den amerikanska armén som behöver fyrhjulingar och olika terränggående fordon. Att inte behöva oroa sig för punktering är förstås en stor fördel i hård terräng. Enligt Polaris ska så mycket som 30 procent av däckets konstruktion kunna skadas utan att det påverkar rullförmågan. Däcket som Polaris nu ska tillverka har utvecklats speciellt för terrängkörning men man säger sig titta på däck för andra användningsområden.

 2011 visade japanska Bridgestone upp sitt luftfria däck som då sades vara så gott som produktionsfärdigt. Precis som Polaris variant var Bridgestone-däcket uppbyggt av flexibla ekrar som bar upp en tunn gummimatta. Akilleshälen för Bridgestones däck var att det endast klarade en belastning på 159 kilo och därför inte fungerade på personbilar. Hur stor belastning Polaris luftfria däck klarar är inte känt.

https://youtu.be/jXdWRLbmrEs?width=575&height=353