Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Polestar 2 lättar på klimatavtrycket

Polestar satsar vidare mot att nå sitt mål om att vara klimatneutrala som företag 2040. I år minskar de koldioxidutsläppen med 1,7 ton per bil.

Polestar har en långsiktig plan om att vara ett helt klimatneutralt företag år 2040 vilket ingår i deras projekt som kallas Polestar 0. Där ingår även att senast 2030 lansera en helt klimatneutral bil. Jakten på att kapa utsläppen har varit i gång sedan projektet startade.

Från november månad har Polestar kunnat reducera utsläppen av koldioxid med 488 kilo koldioxid per bil genom att använda aluminium från smältverk som drivs av vattenkraft. Aluminiumet används sedan i 19-tumsfälgarna som är ett av de mest populära valen bland Polestar 2-köparna.

Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Tidigare i år minskade Polestar CO2 utsläppen med 750 kg per bil genom att aluminiumet som används i batterihöljet framställs på liknande sätt som ovan. Utöver det har Polestar satsat på solceller vid sin produktionsanläggning i Kina, vilket ytterligare har minskat klimatavtrycket med 544 kilo per bil.

– Vi vet från våra livscykelanalys-rapporter att aluminium står för en stor del av våra bilars koldioxidavtryck. Genom att rikta in oss på de större aluminiumkomponenterna kan vi därför minska det avtrycket betydligt med hjälp av relativt små förändringar, säger Lisa Bolin Climate Lead som arbetar med att ta fram en tydlig klimatstrategi inom Polestar.

Sammanlagt har Polestar dragit ner på klimatavtrycket med 1,7 ton per producerad bil, men det är en bit kvar till nollutsläpp.