Polisen vill ha luftlösa däck
Luftlösa däck är ännu ingen verklighet ute på vägarna. Först ut med de helt punkteringssäkra däcken kanske polisen blir.
I mitten av 1800-talet dök de först tankarna upp om att fylla däck med luft och mot slutet av århundradet började en man med det välkända efternamnet Dunlop (John Boyd i förnamn) att tillverka ett däck där luft mellan gummi och fälg gjorde det mer komfortabelt. Sedan dess är de luftfyllda däcken klart dominerande.
Men det har alltid funnits en dröm om luftlösa däck som bjuder på samma höga komfort som luftfyllda däck. Däcktillverkarna har testat flera olika koncept under de senaste årtiondena, flertalet prototyper har tagits fram och det senaste i raden är Michelins nya variant som är döpt till Uptis och som presenterades närmare tidigare i år i samband med att det ska testas på DHL:s paketbilar i verklig trafik.
Med ett luftlöst däck är förhoppningarna bland annat att stillaståendet blir mindre genom att färre fordon får punkteringar samt att miljön belastas mindre i och med att i dag skrotas årligen 200 miljoner däck i förtid på grund av exempelvis däckexplosioner. Dessutom sägs behovet av reservdäck försvinna.
En annan fördel med det luftlösa däcket ser polisen. I jakten på kriminella slipper de risken att få punktering och ges därmed större chans att få tag på lagbrytarna.
För The Drive berättar Michelins vice vd Bruno de Feraudy att de har fått förfrågningar från polismyndigheter runt om i Europa som vill se luftlösa däck på polisbilar.
– Polisen i vissa europeiska länder besökte oss och sa; ”Killar, vi vill ha det här (luftlösa däcket, reds anm) på våra bilar, för när vi måste jaga efter skurkarna brukar de stoppa en kula i våra däck innan de åker. Så, vi behöver det”, berättar Bruno de Feraudy.
Michelin har låtit poliser testköra luftlösa däcket Uptis i hastigheter upp till 210 km/h. Testerna, som utfördes på däcktillverkarens egen bana, beskrivs som framgångsrika, dock utan att avslöja vilket eller vilka polisfordon som användes vid körningarna samt vilka länders polismyndigheter som var närvarande.
Polisen ser alltså en fördel med luftlösa däck då de kan undkomma punkteringar, men de nämner inget om när de kriminella också börjar använda luftlösa däck, då blir nämligen polisens spikmattor meningslösa.
När luftlösa däck kan rulla ut på marknaden är ännu höljt i dunkel. Det har tidigare pratats om 2024 men så blir det troligtvis inte. Michelin menar att de fortfarande jobbar på att ta fram nya lösningar och att Uptis-däcket ger dem mycket feedback inför framtiden.
Hittills har Michelin haft ett samarbete med General Motors kring det luftlösa däcket och fler samarbeten lär vara aktuella, bland annat har samtal förts med Tesla.
Michelins vd Florent Menegaux tror att ett stort användningsområde för luftlösa däck framför allt finns bland de framtida, självkörande fordonen. Och förstås på fordon där punkteringar är direkt olämpliga.
Vi har redan sett luftlösa däck på fordon som säljs – en fyrhjuling från Polaris. Det var för tio år sedan och vi kan i dag inte hitta något luftlöst däck i Polaris utbud.
Frågan är hur framtidens bildäck ser ut. Kommer det att vara en svart ring som i dag? Eller är det klotformade däck som kan rulla i alla riktningar som tar över, eller möjligtvis däck som renar luften när de används – vad tror du??
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se