Porsche först att testa blockkedja

Nej, det är ingen ny typ av kamkedja som Porsche testar, utan en teknik för säkra överföringar. Blockchain är den engelska termen.

Porsche är först ut av biltillverkarna att, på test, implementera den så kallade blockkedjetekningen i bilar. En blockkedja, blockchain på engelska, säkerställer mycket snabba och mycket säkra dataöverföringar. Du kanske har hört talas om tekniken i samband med kryptovalutor som exempelvis Bitcoin.

Porsche har, tillsammans med Berlin-företaget Xain, testat olika applikationer som använder sig av blockkedjetekniken, bland annat att låsa och låsa upp en bil, ge tillfälligt tillträde till en bil (till exempelvis budfirmor) samt nya affärsmodeller som baseras på krypterad dataloggning. Porsche menar att det de nu testar bara är att skrapa på ytan hos tekniken, i framtiden sägs den nämligen kunna förbättra en rad olika områden, bland annat autonom körning.

Eftersom bilen blir en del av blockkedjan kan den nås direkt utan att exempelvis externa servrar behöver blandas in i händelseförloppet. Således går det att nå bilen även i offline-läge, det vill säga utan tillgång till Internet. Detta snabbar upp processerna oerhört. Som exempel tar Porsche upplåsning och låsning av en bil. 1,6 sekunder sägs det ta via den nya tekniken, upp till sex gånger snabbare än med befintlig teknik. Samtidigt ska det inte gå att ”kidnappa” upplåsningssignalen

.Alla dataöverföringar lagras och överförs kronologiskt i datablock. Om minsta avvikelse görs fungerar det inte. Tekniken har så hög säkerhet och lokal krypteringsnivå att den benämns som manipuleringssäker. Även tredjepartsaktörer kan ingå i blockkedjan genom att tilldelas så kallade smarta kontrakt.Tekniken skulle kunna användas på många fler sätt än de nämnda ovan. Ett exempel är en elbil som behöver laddas vid en laddstation. Den skulle kunna göra en snabb och säker pengatransaktion.I filmerna nedan kan du få reda på lite mer hur tekniken fungerar och vad den kan användas till.

https://youtu.be/wPPDqzxXkvAhttps://youtu.be/KvyF78RTj18