Porsche lanserar egen honung

Tyska sportbilstillverkaren Porsche har äntrat en ny bransch – honungsbranschen med både produktion och försäljning.

Nej, detta är inget skämt. Dessutom är det långt till 1 april. Och det är inte heller ”fake news” utan skarpa och trevliga nyheter. Det tyska bilmärket Porsche, känt för sina vassa sportbilar och rejäla suvar, har hittat en ny nisch i sitt hållbarhetsprogram, de har nämligen lanserat en egentillverkad (nåja, det är bina som är de egentliga tillverkarna) honung.

Honungstillverkningen sköts av 1,5 miljoner bin som bor i bikupor på Porsches fabriksområde i Leipzig. Denna del av fabriksområdet kan ses som ett litet naturreservat om drygt 13 000 kvadratmeter där Porsche sedan 15 år tillbaka även har ponnyhästar av typen Exmoor, oxar samt vilda djur så som fåglar, rådjur med mera.

Här jobbas det febrilt med att framställa Porsche-honung.

Sedan bikolonin etablerades i maj tidigare i år har 400 kilo honung producerats. Denna honung förpackas i glasburkar och säljs etiketterade med namnet ”Turbienchen – der Honig von Porsche Leipzig”.

”Turbienchen” är ett fyndigt namn som anspelar på ordet turbo, något Porsche är kända för sedan 1970-talet, samt det tyska ordet för bi (Biene).”Chen” är tyskans klassiska ändelse som skapar ett diminutiv för ordet i fråga, det vill säga att något är litet. I det här fallet småbin. På svenska skulle”Turbienchen” kunna översättas till ”turbin”, vilket är väldigt passande då en turbo är en form av turbin. Turbo-bin skulle man också kunna säga på ett annat fyndigt sätt.

Det är svårt att föreställa sig att denna bild är tagen i en del av Porsches fabriksområde i Leipzig.

Att Porsche har valt att satsa på honung beror på att den tyska populationen av de livsviktiga bina har minskat kraftigt de senaste åren (samma negativa trend råder i Sverige och resten av världen). De vill ge bina en chans att komma igen och har för avsikt att nästa år, efter den vinterdvala bina just nu befinner sig i, utöka biodlingen och honungsproduktionen.