Professor: Därför är batterier bättre än vätgas och biodrivmedel
Elbilen med batterier är den bästa lösningen för klimatet och plånboken. Det hävdade Maximilian Fichtner, professor i energisystem vid universitetet i Ulm, när han medverkade på Volkswagens stora temadag. Enligt Fichtner är vätgas och biodrivmedel betydligt dyrare än el som lagras i batterier.
Det handlar om energieffektivitet och matematik. När Maximilian Fichtner medverkade på Volkswagens stora temadag i Berlin förklarade han varför elbilar med batterier kommer att vara framtidens teknik för personbilar.
Att producera el för att ladda och lagra i batterier har en total verkningsgrad på cirka 70 procent. Enligt Maximilian Fichtners beräkningar är förlusterna från produktion till utnyttjande i bil för vätgas betydande. Att först göra vätgas, transportera den och lagra den i bilen betyder en verkningsgrad, alltså utnyttjande av energi, på bara 15 till 20 procent. Och fortsätter vi med förbränningsmotorn men använder biodrivmedel är verkningsgraden bara några procent bättre än den för vätgasbilen.
Tack vare de stora energiförlusterna blir också både vätgas och biodrivmedel i längden alldeles för dyra och energimängden som går åt vid tillverkning och omvandling ger också stora klimatavtryck.
Vet mer om solid state nästa år
Som professor i energilagring fick också Maximilian Fichtner uttala sig om framtidens battericeller. Andelen kobolt i det i dag vanliga litiumjonbatteriet kommer att sjunka och flera tillverkare, som Tesla och Volkswagen, kan bygga batterier helt utan kobolt.
Runt hörnet väntar den nyare batteritekniken solid state som väntas ge oss batterier med längre räckvidd på en mindre volym batteri jämfört med litiumjonbatteriet. Volkswagens batterichef Frank Blome avslöjade att i början av 2022 kommer VW att kunna lägga en strategi för införande av solid state-batterier.
– Tekniken är bevisad men det svåra är att sätta det här i produktion i stor skala. Om ett knappt år vet vi mer om hur vi eventuellt kan göra, tills dess kan jag inte säga ett datum då vi kan bygga bilar med solid state-batterier, sa Blome.
VW:s svenska partner Northvolt fanns med under temadagen och Northvolts vd Peter Carlsson berättade om Northvolts ambitiösa planer i Skellefteå och om företagets satsning på återvinning.
– Vi har nått en återvinningsgrad på 90 procent vid vår testanläggning i Västerås och under 2022 kommer vår återvinningsanläggning i Skellefteå vara klar. Det här kommer att påverka priset på batterier som kommer att bli lägre och lägre över tid, sa Carlsson.
Bättre batterier
Enligt Maximilian Fichtner kommer dagens batteriteknik att förfinas och förbättras och vi kan om några år se batterier som ger oss betydligt längre räckvidd och batterier som klarar fler i- och urladdningar.
– Vi kommer att ha batterier som klarar bilens livslängd med råge, sa Maximilian Fichtner.
Volkswagens temadag handlade om hur företaget ska bli klimatneutralt och hur VW-koncernen arbetar med att sänka klimatavtrycken i produktionen, från råvaror via underleverantörer till bilfabrik. En stor del i det arbetet handlar om att sänka energibehovet vid tillverkning men också om att bygga hållbar energiproduktion vid fabrikerna och att använda klimatsmarta material och produktionslösningar.
Svårt att hitta personal
Att sälja fler elbilar som byggs i klimatneutrala fabriker ska hjälpa Volkswagen att nå sitt mål och därför ökar man takten i produktion och utveckling av nya elbilar.
När Peter Carlsson fick frågan om vilken som var den största utmaningen nu när bilbranschen kör med full fart in i elbilsåldern svarade han så här:
– Kunskapsluckan som finns i Europa. Jag trodde att det skulle bli svårt att finansiera en sån här stor och snabb utbyggnad men finansmarknaden har förstått vad som händer. Det är betydligt svårare att hitta och utbilda alla som ska sköta de nya fabrikerna. Jag ser det som den allra största flaskhalsen framöver, även om det tas vissa initiativ på EU-nivå, avslutade Carlsson.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se