Projekt Polestar 0 siktar mot en helt klimatneutral bil 2030
Elbilstillverkaren Polestar siktar på att bli helt klimatneutrala. Första steget är en helt klimatneutral modell år 2030, och det utan att klimatkompensera.
Polestars mål är att vara en helt klimatneutral biltillverkare senast år 2040. Målet är alltså detsamma som det Volvo Cars har uttalat.
I oktober i fjol meddelade företaget att de senast år 2030 ska tillverka en helt klimatneutral bilmodell, och i dag berättar Polestar lite mer om hur de tänker uppnå detta delmål.
Projekt Polestar 0 kallar man det, att tillverka en klimatneutral bil år 2030. Man vill inte gärna uppnå det genom att klimatkompensera, vilket är en populär metod i dag för att kunna säga att ett företag, eller en privatperson, inte bidrar till en ökning av utsläpp av växthusgaser. Ofta är det en form av nollsummespel där företaget eller personen står för utsläpp på en geografisk plats men kompenserar med minskade utsläpp på en annan plats. En populär variant på klimatkompensation är att plantera träd då dessa binder koldioxid när de växer.
Polestar ser klimatkompensering som en sista utväg då de anser att resultaten för kompensationslösningarna inte är tillräckligt tillförlitliga. Som ett exempel tar de en forskningsstudie från 2019 som visar att plantering av träd inte är en långsiktigt hållbar kompensationslösning.
I stället menar Polestar att deras huvudfokus ligger på att minska sina utsläpp, direkt eller indirekt, längs med hela kedjan. Från ax till limpa, för att använda ett äldre uttryck.
”Projekt Polestar 0 kommer att kännetecknas av en innovativ och cirkulär design, inklusive cirkulära batterier, återvunna material och förnybar energi i hela leveranskedjan”, skriver Polestar.
Under kommande nio år, innan första klimatneutrala Polestar-modellen lämnar fabriken, ska företaget nå små delmål, bland annat i att uppvisa en större transparens än i dag. Total transparens talas det om, att från och med nu publicera produkthållbarhetsdeklarationer för samtliga Polestar-modeller (företaget har hittills bara två modeller i sin portfölj – Polestar 1 och Polestar 2) vilket innebär att de på sin webbplats och i sina ”spaces” (namnet på Polestars visningshallar) ska ange totala koldioxidutsläpp och spårning av materialet som används i bilarna.
– Som elbilstillverkare behöver vi inte oroa oss för förbränningsmotorer som avger giftiga utsläpp, men det innebär inte att vårt jobb är klart. Nu måste vi inrikta alla våra ansträngningar på att eliminera utsläppen i leveranskedjan och produktionen för våra bilar. Det här är en historisk och spännande tid för biltillverkare; en möjlighet att ta tillfället i akt och göra ett bättre jobb. För första gången vågar vi drömma om en framtid med klimatneutrala, cirkulära och samtidigt vackra bilar, och vår mänskliga rättighet till luft som är renare att andas, säger Polestars hållbarhetschef Fredrika Klarén.
I dag krävs 26 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) vid tillverkningen av en Polestar 2, vilket är betydligt högre än vid tillverkning av en bensindriven Volvo XC40. Det visar Polestars egna uträkningar. Polestar 2 tar dock igen det med råge vid körning på rätt elmix.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se