Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Provkör bilen hemma

Ford satsar på att låta kunderna provköra bilen redan hemifrån med hjälp av Virtual Reality – virtuell verklighet.

Virtual Reality, virtuell verklighet på svenska, är på tapeten. Men fastän VR-glasögon blev årets julklapp i Sverige förra året har det hittills mest handlat om fascination av tekniken och ren underhållning.

Det vill Ford ändra på. De jobbar nu på att använda tekniken för att erbjuda provkörningar av sina bilmodeller – från hemmet. De ser möjligheten som ”en första date” med bilen. De emotionella intrycket är efter den ekonomiska aspekten det viktigaste vid ett bilköp, menar man.

– SUV-spekulanten kan ta bilen på en provtur över ökendynor utan att behöva lämna hemmets trygga vrå. Samma sak för den som söker en stadsbil. Du kan sitta i din pyjamas och provköra i rusningstrafik när barnen har gått och lagt sig, säger Jeffrey Nowak chef för Fords digitala avdelning.

Provkörningen ska kunna göras av en bil som man själv har komponerat med kulör, inredning och utrustning – in i detalj.

– Tekniken har inga begränsningar, möjligheterna är oändliga, menar Jeffrey Nowak vidare.

Det kan låta som svammel men faktum är att Ford i sitt utvecklingsarbete redan använder sig av tekniken, exempelvis vid konstruerandet av nya Ford Fiesta.

Audi presenterade redan för ett par år sedan hur man skulle kunna använda Virtual Reality vid bilköp, då handlade det emellertid inte om några provkörningar.