Foto: PSA

PSA flyttar fokus från pekskärmen till mobilen

Stora skärmar och svårbegripliga gränssnitt är snart ett minne blott, enligt Citroëns designchef. Allt kommer att styras via mobiltelefonen.

Citroën, DS, Peugeot och Opel kommer att lägga mindre tid på att utforma framtida bilars infotainmentsystem. Eller i alla fall dess gränssnitt, berättar Citroëns designchef Pierre Leclercq till Autocar. I stället kommer man att fokusera på att integrerar systemen med mobiltelefoner.

– Allt handlar om att göra det enklare, det är det viktigaste just nu, menar han.

Utvecklingen kommer inte att gå mot fler eller större skärmar, man kommer att använda sin mobiltelefon till att startat och sköta allt i bilen. Ingen kunde spå mobiltelefonens utveckling för fem år sedan. Nu har alla en telefon och frågar sig ”fungerar den med min bil?”, menar Pierre Leclercq.

Att koppla ihop mobiltelefoner och mer avancerade funktioner är dock inget nytt. Mercedes E-klass kan exempelvis parkeras med hjälp av mobiltelefonen och Jaguar Land Rover har visat teknik för terrängkörning via en ”nalle”. Snart kan du även trimma din Hyundai eller Kia via mobiltelefonen. Om den är eldriven vill säga.

Bilden ovan visar pekskärmen hos Citroën C5 Aircross, vår provkörning av bilen kan du läsa i sin helhet här.