Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zapp2Photo/Shutterstock

Räntefritt lån vid köp av elbil – även begagnad

Sedan en tid tillbaka är det i Skottland möjligt att finansiera sitt köp av ny elbil med ett räntefritt lån, och nu meddelar landet att samma metod ska tillämpas vid köp av begagnad elbil.

Skottland vill att landet ska ställa om nybilsköpen från förbrännings- till elbilar så snabbt det bara går. Därför har landet under några års tid erbjudit köpare av nya elbilar räntefria lån på upp till motsvarande 397 000 kronor. Skottar som köper ny elektrisk motorcykel eller moped får på motsvarande sätt lån utan ränta på upp till motsvarande 113 500 kronor.

Återbetalningstiden på lånet, som kallas Low Carbon Transport Loan, uppgår till sex år.

Nu meddelar landets transportministerium, Transport Scotland, att man breddar erbjudandet till att även inkludera begagnade elbilar (i nybilserbjudandet ingick dock demobilar med max tusen mil på mätaren).

För begagnade elbilar är beloppet mindre än för nya – motsvarande 227 000 kronor kan köparen få låna utan att behöva betala tillbaka med ränta. Avbetalningstiden är också något kortare, nämligen fem år.

TEST: Begagnade elbilar

– Den globala övergången mot elfordon innebär att priserna sjunker jämfört med samma period föregående år, men priset för nya fordon är fortfarande högt för många. Vi vill göra det lättare för människor att byta genom att erbjuda räntefria finansieringsalternativ för begagnade fordon. Ingen som behöver ett fordon bör gå miste om fördelarna dessa moderna fordon medför, både när det gäller driftskostnader och miljöfördelar, säger Skottlands kabinettssekreterare för transport och infrastruktur, Michael Matheson.

Hittills har det räntefria låneerbjudandet kostat landet motsvarande en knapp miljard kronor.

Skottland vill fasa ut nybilsköp av bilar med förbränningsmotorer med ett köpstopp år 2032. Dock kan landet inte ensamt styra över beslutet då de ingår i den brittiska sammanslutningen. I stället är det vad som fastställs för hela Storbritannien som kommer att gälla. När det sker och på vilket sätt skrev vi om tidigare i dag.

Diskutera: Tycker du att Sverige borde ta efter Skottland och erbjuda motsvarande räntefria lån?

ANNONS: Hitta bästa privatlånet när du ska köpa bil – guide hos Expressen Låneguiden (Extern länk)

ANNONS: Behöver ditt företag låna till en ny transportbil? Jämför företagslån hos Fakturino (Extern länk)